8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Zeytin ve Boncuk zehir gibi yetişiyor!

Bursa'da Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nde 5 yıldır görev yapan labrodor cinsi arama köpekleri Afet ve Ozi'ye iki yeni arkadaş geldi.

Seceresindeki 4-5 nesil babaları da arama köpeği olarak yetiştirilen İskoçya doğumlu siyah labrodor Zeytin ile Border Colie cinsi Boncuk, her gün 3 saat eğitim görüyor.

Bursa'da hayırseverlerin katkılarıyla her biri 5 bin YTL'ye Arama Kurtarma Birliği kadrosuna alınan 2 yavru köpek, 65 kişilik ekibin maskotu haline geldi. Bursa Arama Kurtarma Birliği çiftliğinde önemli görevlere imza atan labrodor cinsi Afet ve Ozi'ye arkadaş gelen iki yavru, 1,5 yaşına girdiler.

Her biri ayrı sahada çalışan köpeklerin birisi enkazda çalışmak için, diğeri açık alanda insan aramak için eğitiliyor. Zeytin'i Ayhan Türkyılmaz, Boncuk'u ise Mesut Hazar eğitiyor. Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün köpek sahibi olan vatandaşların da afet anında arama çalışmalarına sağlıklı bir şekilde katılmaları için uygulamaya koyacağı sertifika imtihanına da katılacak yavru köpekler, Mayıs ayında İstanbul Arama Kurtarma Birliği'nde arama köpeklerine temel eğitim verecek olan İngiliz itfaiyeci Paul Anderson'un kursuna katılacaklar.

İki yeni yavrunun bir arama sırasında teyit maksatlı değerlendirileceğini belirten Köpek Eğitim Uzmanı Ayhan Türkyılmaz, "Enkazda önce Afet'i göreve göndereceğiz. Canlı tespiti yaparsa, onu arabaya alıp yeni yetiştirdiğimiz Zeytin'i salacağız. Böylece bir arama çalışmasında teyitli çalışma imkanına kavuşacağız" dedi.

Bu arada Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, köpekli aramalar için bundan sonra resmi görevli ve sivil şahısların köpeklerinde sertifika arayacak. Köpeğini gezdirmeye çıkan, afet bölgesindeki enkaza hayvanı salamayacak. Bu uygulamaya göre, köpeklerin belli bir özellikte eğitim alma şartı aranacak. Daha sonra arama köpeği olarak geçen hayvanların İstanbul'da düzenlenecek sertifika programında eğitmenlerden geçerli notu almaları istenecek. Arama köpeği enkazda görevini yerine getirip geçer notu alamazsa sertifikalanamayacak.

İnsan kokusuna duyarlı olan ve eğitim sırasında aranan kişiyi bulduklarında özel oyuncakla mükafatlandırılan köpekler, 20'ye yakın talimatı rahatlıkla yerine getiriyor.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2008 Pazar 13:29:27
Güncelleme :20 Nisan 2008 Pazar 13:33:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?