4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Timurtaş Paşa (Demirtaş)


Timur baş Paşa(Demirbaş)   (?-1404)
 

Beylerbeyi. Babası Kara Ali Bey’in 1325 ve 1334’te yaptığı Gemlik Kuşatması’na katıldı. Süleyman Paşa ile birlikte Rumeli’ye geçip orada Osmanlı egemenliğinin kurulmasında rol oynadı. Kızılağaç Yenicesi ile Yanbolu’nun ele geçirilmesinde payı oldu (1365). Şahin Paşa’nın 1375’te ölümü üzerine Rumeli Beylerbeyliği’ne getirildi. Manisa yöresindeki göçebe aşiretleri Rumeli’ye geçirerek Vardar Yenicesi’ne yerleştirdi.
Manastır Pirlepe ve İştip kalelerini alarak (1380) bugünkü Arnavutluk üzerine yürüdü. Karamanoğlu Ali bey’e karşı Konya’da kazanılan başarıdan dolayı vezirliğe yükseltildi (1387). I.Kosova Savaşı’nda (1389) Osmanlı ordusunun sağ kanadında yer aldı. 

Yıldırım Bayezid’in emri ile Kratova’yı alan orduyu yönetti (1390). Batı Anadolu’daki bazı beyliklerin osmanlılara bağlanması için düzenlenen seferlere katıldı. Eflak Seferi’nde yer aldı (1391). Ölümünden sonra Bursa’da kendi ismini taşıyan mahalledeki yaptırdığı camiye gömüldü. Osmanlı ordusunda yapmış olduğu düzenlemelerle orduyu daha etkinleştirdi; Sipahi ve Silahtar bölüklerini kurdu. Bunun yanı sıra ordudaki komutan ve devlet adamlarının atlarına, ahırlarına bakmakla görevli Voynuk Örgütünü kurdu.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar