20
Mayıs
2024
Pazertesi
BÜYÜKORHAN - BURSA

Dağ ilçeleri için kanun teklifi

Milliyetçi Hareket Partisi Bursa milletvekilleri Necati Özensoy, H. Hamit Homriş ve İsmet Büyükataman, Bursa'nın dağ ilçeleri Büyükorhan, Harmancık, Keles ve Orhaneli ilçelerinin kalkınmada öncelikli yöreler arasına alınmasına dair TBMM'ye kanun teklifi verdi.

MHP milletvekillerinin hazırladığı kanun teklifinde, Bursa'nın Büyükorhan ilçesinin gelişmişlik sırasında 717, Harmancık'ın 551, Keles'in 607, Orhaneli'nin 451. sırada yer aldığına dikkat çekildi.

Kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi: "Bursa'nın dağ ilçeleri hem Türkiye'nin hem Bursa'nın en geri kalmış ilçeleridir. Bursa kalkınmaş il olmasına rağmen, bu ilçelerimiz yeterli miktarda ekonomik katkı alamamaktadır. Bu ilçeler, gerekli tedbir alındığında önemli potansiyele sahip ilçelerimizdir. 4 ilçede hazırlanacak özel sektör ağırlıklı kırsal kalkınma proje demeti, tarım ve zirai sanayie yönelik olduğunda bölgeye önemli katkılar sağlayacaktır. Ormanlardaki bitki deseni ve potansiyeli tespit edildikten sonra ilaç, kimya ve gıda sanayii için öneamli bir birikim ve orman köylüsü için önemli bir gelir kaynağı tespit edilebilecektir. 4 ilçemiz de Osmanlı döneminde av bölgesi olarak kullanılmıştır. Bölgenin bu potansiyeli halen mevcuttur. Buralara yapılacak karavan, bungalov tesisleri, Osmanlı'dan kalma ve bozulmamış köy evlerinin restorasyonu ile bu bölge yerli ve yabancı turistlerin geçiş güzergahından ayrılarak bu bölgeye gidilmektedir. Ayrıca sıcak su kaynakları ve alabalık restonalraı bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı olabilecektir. Bölgede krom, magnezit, kömür, kireç, mermer ve çakmak taşı gibi çok sayıda maden mevcuttur. Bu madenlerin kullanımı son derece düşüktür. Bu madenlerin değerlendirilmesinin bölge halkında yapılması halinde önemli bir potansiyel atıl kalmayacaktır. Bölgedeki akarsuların debileri tespit edilerek küçük enerji santralleri yapılması da düşünülebilir".

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 18:48:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?