27
Mayıs
2024
Pazertesi
BÜYÜKORHAN - BURSA

Tarlasını sürerken tapınak buldu

Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde tarlasını süren bir çiftçi tarafından tesadüfen bulunan bin 600 yıllık bazilikada yeni tapınak, odalar ve mozaikler üzerinde yazılar bulundu.

Dünyada mimari açıdan ikinci örnek olan tapınak, üzeri kapatılarak bir turizm merkezine dönüştürülecek ve Hristiyanlar hac için bu mekana gelecek.
2001 yılında tarlasını süren bir çiftçi tarafından tesadüfen bulunan Doğu Roma döneminden kalma bazilikada bu yılki kazılar sona erdi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve İsviçre'nin Lozan Üniversitesi ve Bursa Müze Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen kazılar neticesinde, Roma dönemine ait olan ve şu ana kadar adı konulamayan tarihi yapının, Doğu Roma'da Hristiyanlık dininin resmi din olarak kabul edilmesinin ardından yapılan ilk kilise olduğu belirlendi. Bir benzerinin Fransa'nın başkenti Paris'te olduğu söylenen
bazilika, heyet tarafından koruma altına alındı.

Kilisede yer alan mozaiklerin üzerinde bulunan yazılar ise herkesi hayrete düşürdü. Tarihçiler ise yazının kiliseye yardım eden insanların unutulmaması için mozaiklerin üzerine isimlerinin yazıldığını söyledi.

Bursa Müze Müdürü Enver Sağır, "Bu tapınağın Roma döneminden erken Hristiyanlık dönemine ait bir kültür merkezi olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu yılki kazılarda belli bir tabakaya ulaştık. Yeterli bilgi elde ettik. Mozaiğin sağlamlaştırılması ve çevredeki alanların kamulaştırılmasıyla birlikte bu alan daha geniş bir çevreye yayılacak. Bu sene tapınak üzerinde yer alan mozaiklerin üzerinde ilginç yazılara rastladık. Burada yer alan yazıların kiliseye yardım edenlere ait olduğunu tahmin ediyoruz. 2012 yılında dünyada mimari açıdan ikinci örnek olan bu tapınağın üzeri kapatılıp ziyarete açılacak" dedi.

İsviçre Lozan Üniversitesi'nden gelen heyetin başkanı arkeolog Clavde Alain Paratte, projede çalışmaktan büyük memnuniyet duyduğunu, özellikle çıkarılan mozaiklerin mükemmel bir dekorasyona sahip olduğunu belirtti. Bu yılki çalışmalarda çok iyi sonuçlar elde ettiklerini belirten Paratte, "Çalışmalar sonucu burada bir tapınak, tapınaktan sonra sütunların olmadığı küçük bir kilise, sonra sütunlu bir kilise ve daha sonra iki tane küçük bazilikanın olduğu ortaya çıktı. Bu yıl yapılan kazılarda tapınak odaları ve yeni bir tapınak ortaya çıktı. Burasının o dönemde hac olarak kullanıldığını tahmin ediyoruz. Buraya gelen misafirler ise muhtemelen tapınak odalarında misafir edildi" diye konuştu.

Kazıların ne zaman biteceği konusunda kesin bir şey söylemenin yanlış olduğunun altını çizen Paratte, çalışmaların 20 yıl sürebileceğini ifade etti. Özel kaplama malzemeler kullanılarak koruma altına alınan tarihi kilisenin restorasyon çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam edecek.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2009 Çarşamba 11:25:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?