26
Mayıs
2024
Pazar
KARACABEY - BURSA
Belediye Sayfaları

Kum ocağı davasında rekor ceza istemi

KUM OCAĞI YOLSUZLUĞU DAVASINDA BİN 477 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Türkiye'nin tek tatlı su dalyanında yapılan 16 bin tonluk kum ocağı yolsuzluğuyla ilgili, aralarında İstanbullu ünlü işadamı AA'nın da bulunduğu toplam 33 kişi hakkında bin 477 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

İddiaya göre bir madencilik firması, Karacabey, Boğazköy'de denizden kum çıkarmak için 600 hektarlık bir alan için ruhsat aldı. Fakat firmanın ruhsat aldığı bölgenin dışına çıkarak kıyıdan kum alması, Boğazköy sakinlerinin tepkisine yol açtı. Köylülerin ihbarı üzerine harekete geçen sahil güvenlik ekipleri, usulsüz kum çıkardıkları iddia edilen gemiler hakkında işlem yapamadığı için durumu İl Özel İdaresi'ne bildirdi.

İddiaya göre İl Özel İdaresi, devletin malı haline gelen usulsüz çıkarılan kumlara el koyup araçları bağlaması ve şüpheliler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekirken görevini yerine getirmedi. İl Özel İdaresi kumları aynı firma ve gemi kaptanlarına yed-i emin olarak teslim etti.

Yapılan şikayetler nedeniyle İçişleri Bakanlığı müfettişleri soruşturma başlattı. Bunun üzerine harekete geçen İl Özel İdaresi görevlileri, kamu zararını gidermek için ihale düzenledi. Ve bu ihaleye de sadece kumların yed-i emin olarak teslim edildiği gemi kaptanları ve şirket yetkilileri çağrıldı. 27 Ekim tarihinde metreküpü 2 lira 24 kuruştan ihale edilen sözde kumlar satışa çıkarıldı.

Öte yandan, Türkiye'nin tek tatlı su dalyanında yapılan usulsüz kum çıkarma işi sebebiyle Atlas Okyanusu'ndan gelen ve yavrularını buraya bırakan kılıç balıklarının neslinin de tükenmek üzere olduğu bildirildi.

İhaledeki usulsüzlük üzerine teknik takibini sürdüren ve savcılığın izniyle operasyona başlayan jandarma, başta İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Daire Başkanı, ihaleye katılan şirketler ve gemi kaptanlarının da aralarında bulunduğu 21 kişiyi gözaltına aldı.

Jandarma, usulsüz kum çıkarılması sebebiyle derinliği 37 metreden 2 metreye düşen dalyanın görüntülerini de Google Earth'ten aldığı fotoğraflarla belgeleyip suç dosyasına koydu.

Operasyon kapsamında, "11 ayrı ihaleye fesat karıştırmak, kamu malından hırsızlık ve resmi belgede sahtecilik" suçundan gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 21 kişiden 12'si tutuklanırken aralarında işadamı A.A.'nın bulunduğu bir çok kişi hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

Savcılığın olayla alakalı titiz bir şekilde gerçekleştirdiği soruşturması sona erdi. Savcılık 12'si tutuklu toplam 33 şüpheli hakkında, "ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak vermek hırsızlık, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, bu örgüte üye olmak, şantaj ve görevi kötüye kullanmak" suçlarından toplam bin 477 yıla kadar hapis talebiyle Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Bu arada, İl Özel İdaresi Çevre Sağlığı Daire Başkanı Y.D.A.'nın (47) 150 yıla, Genel Sekreter K.D.'nin (48) ise 138 yıla kadar hapsi istendi.

Örgüt liderliğiyle suçlanan ünlü işadamı A.A.'nın ise "11 ayrı ihaleye fesat karıştırmak, 5 kişiye rüşvet vermek şandaj, tehdit ve hırsızlık" suçlarından toplam 209 yıla kadar hapsi istendi. Davanın önümüzdeki günlerde görülmesine başlanacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2009 Salı 11:58:00
Güncelleme :8 Aralık 2009 Salı 12:42:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?