18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARACABEY - BURSA
Belediye Sayfaları

Organik tarım üretiminde artış

Bursa’da, tarımsal sanayiinin en yoğun olduğu Karacabey’de, son aylarda organik tarım üretimi yapanların sayısında büyük artış olduğu bildirildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın büyük önem ve destek verdiği organik tarım üretimine ilgi gösterenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Organik tarım üretimi yapan Şaban Burhan isimli çiftçi, organik tarımın hem toprağın hem de insan sağlığını koruduğunu söyledi. Burhan, organik tarımın üretimde kayba neden olduğu yönündeki bilginin doğru olmadığını belirterek, ’’Organik tarımla üreticilerin kaybı oluyor. Ancak bu zarar, zirai ilaç ve gübre kullanımı olmadığı için üretimdeki kaybı karşılıyor" dedi.

Burhan, onkoloji bölümlerinde tedavi gören hastaların çoğunda, zirai ilaç ve kimyevi gübreden kaynaklanan kanser türlerinin yaygınlaştığına dikkat çekerek, ’’Ülkemizde verim artışı getiren zirai ilaç ve gübrelerin yol açtığı iddia edilen kanserle mücadele etmek için onkoloji hastaneler açılacağına, bu masrafla organik tarım teşvik edilsin" şeklinde konuştu.

Burhan ayrıca, toprağı öldüren tuzluluk oranı konusuna değinerek, organik tarım yapılan arazilerde PH oranının 6 civarında kalarak toprağı ve sonuçta çiftçileri koruduğunu belirtti. Verim arttırıcı gübrelerin içinde bulunan dolgu maddelerinin, toprakta PH (tuzluluk) oranını yükselttiğini ve gelecekte çölleşmeye yol açacağını savunan Burhan, organik tarımın toprak ve insanı koruyan özelliğine şu çarpıcı örneği verdi:

’’Çevre koruma örgütü tarafından açıklanan rakamlara bakalım ve acı gerçeği hepimiz öğrenelim. Son belirlemelere göre, yabancı ot mücadelesinde kullanılan ilaçların yüzde 60’ı mantar hastalıkları için kullanılan ilaçların yüzde 90’ı ve böcek öldüren ilaçların da yüzde 30’unda kanserojen madde bulunduğu iddia edilmiştir. İşte nereye gittiğimizi bu rakamlar gösteriyor.’’

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2005 Salı 12:59:19
Güncelleme :29 Haziran 2005 Çarşamba 00:39:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?