26
Mayıs
2024
Pazar
MUDANYA - BURSA

Mudanya'da Roma dönemine ait kadın mezarı bulundu

Roma dönemine ait olduğu öne sürülen kadın mezarı..

Mudanya'nın Arnavutköy mevkiinde bulunan askeri sahanın önünde Türk Telekom'un yaptığı kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu öne sürülen bir kadın mezarı bulundu. Mezarın içerisinden "adak heykelciği" olduğu iddia edilen iki heykel, bir ayna ve bir kaç parça da ziynet eşyası çıkarıldı.

Olay, Mudanya'nın yeni yerleşim bölgesi olan Samanyolu Caddesi'ndeki evlere yeni telefon hatlarının bağlanması için Türk Telekom tarafından yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıktı. Bölgede sabah saatlerinde kepçeyle kazıya başlayan Telekom ekipleri, saat 11.30 sıralarında Beşevler durağının bulunduğu alana geldiğinde sert bir mermeri parçaladı. Çalışmaları yarıda kesen ekipler, karayolundan yaklaşık bir metre aşağıda bulunan mermeri kaldırdıklarında eski bir mezarla karşılaştı. Bursa Müzeler Müdürlüğü'ne yapılan ihbar ardından Mudanya'ya gelen arkeolog Serpil Arık, mezarın içinde inceleme çalışmalarına başladı. Çevresini topraklardan temizleyen Arık, kadın cesedinin yanında çıkardığı, Roma dönemine ait iki heykel, ayna ve bir kaç parça da ziynet eşyalarını Müzeler Müdürlüğü'ne gönderdi.

Mudanya'da denize 150 metre mesafede bulunan mezarda arkeolog tarafından çalışmalar halen devam ederken, polis, mezarın olduğu bölgeyi güvenlik çemberi ile kuşattı. Türk Telekom'un bölgedeki kazı çalışmalarına devam edip etmemesi ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun vereceği karardan sonra belli olacağı bildirildi.

 

Yavuz GERÇEKÇİ - mudanyaonline.net
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2004 Cuma 00:59:28
Güncelleme :10 Eylül 2004 Cuma 18:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?