25
Mayıs
2024
Cumartesi
MUDANYA - BURSA

Zeytin bu yıl bilgisayarla sayılıyor

ZEYTİN HASADI BAŞLADI

Bursa bölgesinde zeytin hasadı bütün hızıyla devam ediyor.

25 Ekimde evvel alımlara başlayan Marmara Birlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'ne Mudanya Zeytin Kooperatifi'ne bağlı üreticiler bugüne kadar 131 bin 318 kilo zeytin teslim etti. 9 bin 702 kilo kızıl zeytin, 121 bin 610 kilo da siyah zeytin teslim edildi.

Mudanya Kooperatifi'nde daha önce elle tane tane sayılan zeytin bu yıl bilgisayarla sayılıyor. Elektronik kantar, tartılan zeytinlerin içinde kızıl zeytin bulunduğunda ikaz veriyor.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, 7 Kasım 2010`a kadar teslim alınan ürün bedellerinin yüzde 60`nın 10-12 Kasım tarihlerinde, 7-20 Kasım arasında alınan ürün bedellerinin yüzde 60`ının 24-26 Kasım tarihinde, 21 Kasım- 3 Aralık tarihleri arasında alınan ürünlerin yüzde 60`ının 8-10 Aralık`ta ve 4 Aralık`tan itibaren kampanya bitimine kadar alınan ürünlerin bedellerinin ise yine yüzde 60`ının kampanya bitim tarihinden sonraki on gün içinde ödeneceği, geri kalan ürün bedelleri için ödeme takviminin kampanya bitiminden sonra açıklanacağı öğrenildi.

Bu yıl geçen yıllara nazaran zeytin rekoltesinin az olduğunu belirten üreticiler, birliğin açıkladığı bu seneki zeytin fiyatların düşük buluyor. Üretici Ahmet Bayram, "Bu yıl yapılan masraflarımızı kesinlikle çıkaramayacağız. Ürün az olmasına rağmen bazı bölgelerde zeytin oldukça iri, bu yüzden Marmara Birlik'in açıkladığı fiyatların biraz daha yüksek olması gerekirdi. Bir yıl boyunca ilaçlama, gübreleme, budama, sulama, ağaç piçlerinin temizlenmesi, çifti ve kazayağı derken onca masraf ediyor ve bedenen de büyük yorgunluk yaşıyoruz. Bunun sıcağı, soğuğu, yağmuru, karı var. Eziyeti çok olan zeytin bu yıl müstahsilin yüzünü güldürmedi. Ben ve bazı çiftçiler topladığımız zeytini kendi kuyumuza koyarak değerlendireceğiz. Böylece bir yılda yaptığımız masrafları bir şekilde geri döndürmeye çalışacağız" dedi.

ZEYTİN HASADI BAŞLADI
ZEYTİN HASADI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2010 Salı 13:26:01
Güncelleme :2 Kasım 2010 Salı 14:05:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?