7
Mayıs
2024
Salı
NİLÜFER - BURSA
Ücretsiz Üye Olun.
Kendi sayfanızı kendiniz yapın.

Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu

Tarihçe

Hemşirelik, Ebelik ve Sağlık Memurluğu eğitimi; uygulama ve beceri gerektirir. THD Komisyonu mesleği; bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını ve esenliğini koruma, geliştirme ve hastalık halinde iyileştirme amacına yönelik hemşirelik hizmetlerinin, planlanması, örgütlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesinden, bu kişilerin eğitiminden sorumlu bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplini şeklinde tanımlamıştır.

Ulu Önder Atatürk’ün talimatlarıyla, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuyla birlikte; Türkiye’yi “Çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracak “ politikaların yürütülmesini sağlamak amacıyla Cumhuriyetin yön belirleyici kuruluşları kurulmaya başlandı. 1868 yıllarına kadar uzanan “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye Kızılay Derneği olarak değiştirildi. Asırlar süren savaşlar ve ardından gelen doğal afetler bakım kalitesinin arttırılması ihtiyacını doğurdu. İlk hemşirelik okulu Kızılay Hemşirelik Okulu ve Dr. Besim Ömer Paşanın girişimleriyle de Sağlık Okulu İstanbul’da açıldı.

Eğitim farkına göre görev, yetki ve sorumlulukları belirlenememiş, temel eğitime giriş ve eğitim süresi bir anlamda siyasi dalgalanmalara bırakılmış olan bu meslek için; Sağlık Bakanlığı; “...insana hizmet etme nosyonu belli yaşlarda kazandırılabileceğinden, hemşirelik de daha ziyade beceriye dayalı bir hizmet olduğundan, meslek lisesi düzeyi uygulama ülke için daha gerçekçi olacaktır... “ demektedir.

1996 yılında Bakanlar Kurullu kararı ile Lisans düzeyinde eğitim veren Sağlık Yüksekokullarının açılması kararlaştırılmış, Sağlık Bakanlığı ile YÖK arasında yapılan protokol ile Sağlık Meslek Liselerinin hemşirelik, ebelik ve sağlık memurluğu bölümlerine; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının, hemşirelik ve ebelik programlarına, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi hemşirelik programına öğrenci alınmasına son verilmiştir.

Yüksek Sağlık Şurasının 23 Mayıs 1995 tarih ve 185/1 sayılı kararları doğrultusunda, 2 Kasım 1996 tarih ve 22805 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 96/8655 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan 79 Sağlık Yüksekokulunun, Sağlık Meslek Lisesi binalarında faaliyetlerini sürdürmesi için Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğrenim Kurulu Başkanlığı arasında 22.11.1996 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde söz konusu bina ve araç-gereçler Üniversitelere devredildi. Bu okulların, hemşirelik, ebelik ve sağlık memurluğu bölümleri mevcut olup, eğitim süresi lisans düzeyinde ve 4 yıldır.

1997-1998 Eğitim-Öğretim yılında Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu devir edilen Bursa Anadolu Sağlık Meslek Lisesi binasında Ebelik ve Hemşirelik bölümleri ile eğitim-öğretime başlamıştır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 15.04.1998 tarih ve 713/7070 sayılı yazısı gereğince; 1998-1999 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Ebelik Bölümü’ne öğrenci alınmayarak kademeli olarak kapatılıp, yerine Sağlık Memurluğu Bölümü açılmıştır. 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında Yüksekokulumuz üniversite kampusu içinde yapılan yeni binasında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile birlikte eğitim-öğretime başlamıştır.

Yüksekokul, Merkezi Seçme ve Yerleştirme Sistemi ile Hemşirelik ve Sağlık Memurluğu Bölümlerine sayısal puan ile öğrenci alarak, bu dallarda ülke koşullarına uygun mesleki bilgi ve beceriye sahip Hemşire ve Sağlık Memuru yetiştirmekte, mezunlarına dallarında lisans diploması verilmektedir.

 

İlgili Kişi :
Adres1 :Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Görükle Kampüsü
Adres2 :Nilüfer / BURSA
Posta Kodu :16059
Telefon :(224) 294 24 50-69
Faks :(224) 294 24 51
Internet Sitesi

Önemli Not:

Kenthaber, Rekabetin korunmasına ilişkin dizinde yer alan ve yer almak isteyen tüm tüzel/gerçek kişiler için hiç bir ayrım yapmadan kayıt imkanı tanır. Kayıt olabilmek için tek koşul ücretsiz üye olmanızdır.

Üye olduktan sonra bilgilerinizi size verilen panelde "Firmalarım" linkine tıklayarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz kısa zamanda bilgilerinizi teyit edip sayfanızın yayına açılmasını sağlayacaktır.

Bilgilerinizdeki eksiklik ve hataları bildirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı, özgün bir sayfa hazırlamak ve dizinimizden daha verimli faydalanmak isterseniz (ücretli) bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kenthaber, herhangi eksiklik, yanıltıcı bilgi yada amacını aşan bir durum olması halinde kesinlikle sorumlu tutulamaz. Bu ve benzeri durumları bildirmek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.