24
Mayıs
2024
Cuma
NİLÜFER - BURSA

Belediyeden örnek proje

Nilüfer Belediyesi, yine bir ilke imza atarak, ilçedeki okullarda okuyan öğrencilerin ağız ve diş sağlığını iyileştirmek amacıyla Diş Sağlığını Koruma Projesi başlattı.

Uludağ Üniversitesi işbirliği ile 3 yıldır uygulanan Halk Sağlığı Eğitim ve Araştırma çalışması ile Nilüfer’de, "hastalıktan koruma", "hastalık öncesi önlem" temeline dayanan bir yapıyı hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, aynı çalışma kapsamında şimdi de ağız ve diş sağlığına yönelik koruma amaçlı pilot çalışma başlattı.

Saha çalışmasını Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile Bursa Dişhekimleri Odası tarafından yürütülecek 5 yıllık çalışmanın startı dün verildi. Toplumun yaşam kalitesini etkileyecek boyutlarda önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diş ve dişeti hastalıklarının önlenmesi amacıyla başlatılan uygulama, pilot bölge olarak Özlüce Ahmet Muharrem Uğur İlköğretim Okulu’ndan başlatıldı.

Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Bursa Dişhekimleri Odası ve Nilüfer Yerel Gündem 21 işbirliğiyle yürütülecek çalışmayı okul öğrencilerine tanıtan Bursa Dişhekimleri Odası Başkanı Dr. Metin Bozkurt, burada uygulanacak yöntemlerin daha önce Bilecik’te denendiğini ve 5 yılın sonunda diş çürüklerinde yüzde 92’ye varan gerileme sağlandığını söyledi. Bozkurt, çocuklara ağız hijyeninin ve diş fırçalamanın ne kadar önemli olduğunu da uygulamalı örneklerle anlattı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise, öğrencilerden çalışma kapsamında verilecek bilgileri tam anlamıyla almaları, diş ve dişeti sağlığına önem vermeleri yönünde söz aldı. Sağlıklı kentlerin sağlıklı nesillerden oluşabileceğini vurgulayan Başkan Bozbey, "Her noktada sizin sağlığınız önce sizin, sonra bizim için çok önemlidir. Diş sağlığınıza gereken önem ve değeri vermenizi arzu ediyorum" dedi.

5 yıl sürecek uygulama kapsamında bu okuldaki öğrencilere her yarıyılda iki kez diş sağlığı eğitimi verilecek. Çocuklara ağız-diş sağlığının önemi anlatılarak dişlerini düzenli fırçalamaları sağlanacak. Ayrıca öğretim yılı süresince haftada bir kez flor gargarası dağıtılacak ve uygulamanın etkinliğini saptamak amacıyla çocukların belirli aralıklarla diş muayenesinden geçirileceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 15:14:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?