18
Mayıs
2024
Cumartesi
NİLÜFER - BURSA

Bursa'da görme engellilere konuşan bilgisayar

Görme engelliler artık konuşan bilgisayarlar sayesinde hem internetten faydalanabilecek, hem de eğitimlerini tamamlama fırsatı bulacak.

Kendisi de görme engelli olan Nilüfer Belediyesi Engelliler Masası Sorumlusu Necdet Turhan, görme engellilere konuşan bilgisayarları tanıtırken, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, görme engelliler arasına oturarak toplantıyı takip etti. Görme engellilere sesli çözümlerden faydalanarak bilgisayar kullanabilme imkanı veren programların 3 kategoride toplandığını ifade eden Turhan, "Görme yeteneği en düşük seviyede olanlar için en kapsamlı sesli çözüm ekran okuma programlarıdır.

Bu sayede windows işletim sistemleriyle birlikte çalışan programlar kullanılabilmekte, elektronik posta ve diğer internet imkanlarından faydalanılmaktadır. Ekran okuyan bir yazılım görme engelliler için; windows işletim sistemlerini kontrol edebilmek, braille printer ile kabartma yazı basabilmek, internet ortamında sörf yapabilmek ve sistemle uyumlu diğer programları kullanabilmek anlamına gelmektedir. Ayrıca bir scanner yardımıyla ihtiyaç duyulan kitaplar taranabilmekte, bilgisayar ortamına bu şekilde taşınan metinler ekran okuyucuları tarafından seslendirilmektedir. Bu fonksiyonun gerçekleşmesi için Optic Chracter Recognition (OCR) yazılımları da gerekmektedir" dedi.

Turhan, Türkiye’de yaklaşık 750 bin görme engelli vatandaş bulunduğunu belirterek, devletin amaların üretici kişiler hale gelebilmesi için, yaklaşık bin dolar civarında olan sesli okuma kartlarını temin etmesini istedi.

Konuşan bilgisayarların tanıtımına çeşitli derneklere üye olan 8 görme engelli katıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, görme engelli vatandaşlardan talep gelmesi halinde onların eğitimi için kurslar düzenleyebileceklerini söyledi. 

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Nihal Erken, kendisinin konuşan bilgisayarlar sayesinde bugünlere geldiğini belirterek, "Ses kartı sayesinde bilgisayardan istediğim gibi faydalanıyorum. Her türlü ödevlerimi bilgisayarda hazırlayabiliyor, araştırma yapabiliyorum" diye konuştu.

BURSA-(İHA)
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2003 Perşembe 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 12:45:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?