19
Mayıs
2024
Pazar
NİLÜFER - BURSA

Gölyazı'da değişim başlıyor

AB Sivil Toplum Diyalogunu Geliştirme Programı kapsamında Nilüfer Belediyesi tarafından yürütülen "Göl, Kültür, Balılçılık ve Kuş Gözlemciliği Turizminde AB Modeli" projesi tamamlandı.

Dünya Yaşayan Göller listesinde yer alan ve aynı zamanda Ramsar statüsünde olan Uluabat Gölü kenarında, Apolyont antik kenti üzerine kurulu bulunan Gölyazı’da hayata geçirilen proje, Macaristan Balatonfüred Belediyesi tarafından da desteklendi. 2008 yılı Haziran ayında başlayan projede, AB uygulamalarının ve deneyimlerinin bölgeye aktarılmasına yönelik çalışmalar da yürütüldü. Projede, bölgedeki balıkçılara “su kaynakları yönetimi ve sürdürülebilir balıkçılık”, esnafa da “turizm ve iletişim” eğitimleri verildi.

Belediye çalışanlarına, belediye meclis üyelerine ve belde muhtarlarına yönelik, “AB yerel yönetimler ve çevre mevzuatı” konularında seminerlerin de tertiplendiği proje kapsamında, ilköğretim öğrencilerine çevre eğitimi, bölgedeki ev kadınlarına da pansiyonculuk ve girişimcilik eğitimleri verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile organize edilen ev pansiyonculuğu eğitimlerine ilgiyle katılan Gölyazılı kadınlar, bölgedeki ilk pansiyonculuğu başlatmak, turizme yönelik üretim yapmak ve organize bir çalışma yürütebilmek için Gölyazı Kadın Dayanışma, Kalkındırma ve Kültür Derneği’ni kurdu.

Projenin kapanış toplantısı, AB projesi için tahsis edilip onarılan eski ilköğretim okulu binasında yapıldı. Kapanış programında bir konuşma yapan Balatonfüred Belediye Başkan Yardımcısı Pal Kiszely, Nilüfer Belediyesi ile mükemmel bir ortaklık sergilediklerini belirterek, “Gölyazı bizim coğrafyamızın adeta bir kopyası. Sizlerle birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla çok şey öğrendiğimizi düşünüyorum. Eminim bundan sonra da bu birliktelik ile iki coğrafya çok şey kazanacak” dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise Gölyazı’yı Nilüfer ilçesindeki en zengin antik yerleşim yerlerinden biri olan ve hem ekolojik yapısı, hem de tarihi yönüyle turistlerin ilgisini çeken bir yer olarak nitelendirirken, “Maalesef turizm potansiyeli yeterince değerlendirilemeyen Gölyazı’da, bu proje ile öncelikle halkı bilinçlendirmeye ve turizm odaklı alternatif geçim kaynakları geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Bu proje bir başlangıç oldu ve biz Nilüfer Belediyesi olarak bundan sonra da Gölyazı için çok yönlü çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 14-17 Ekim tarihlerinde de Gölyazı’nın tarihi ve turizm potansiyelinin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini, Gölyazı’nın meseleleri, çözümleri ve geleceğini tartışmaya açmak amacıyla bir Çalıştay organize ediyoruz. Konusunda uzman isimlerin ve Gölyazı halkının katılımıyla yapılacak bu çalıştayda da bundan sonra yapacağımız çalışmalar için bir yol haritası çıkarmayı hedefliyoruz. Biz inanıyoruz ki; Gölyazılı kadınlarımızla, esnafımızla, balıkçılarımızla, hatta çocuklarımızla omuz omuza vererek, bu özel ve güzel bölgeyi hak ettiği yere taşıyacağız” dedi.

Toplantının sonunda Avrupa Birliği tarafından düzenlenen eğitimlere katılanlara sertifikaları verilirken, proje kapsamında hazırlanan bir tanıtım filmi de izlendi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 12:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?