26
Nisan
2024
Cuma
OSMANGAZİ - BURSA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
736.034
Yüz Ölçümü
550
Belediye Sayısı
33
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Hüsnü Züber Evi - Yaşayan Müze

Hüsnü Züber Evi

Türkiye’nin Pyrograur (yakma-dağlama) sanatının öncüsü olan Hüsnü Züber, emekli harita yarbayıdır. 1960 yılından sonra ağaç eşya üzerinde 600 civarındaki Türk motiflerini yakma sureti ile uygulamıştır. Meydana getirdiği bu ağaç eserleri Türkiye’de ve yurt dışında sergilemiştir. Bundan sonra grafik çalışmalarına yönelmiş, desenleri çeşitli sanat dergilerinde yer almıştır. Bu tür çalışmalara önce kaşıklar üzerinde başlamış, daha sonra bunu genel biçimde ağaçlarda uygulamıştır.

Hüsnü Züber’in yapmış olduğu bu eserler Bursa Tophane semtinde yaşayan bir müze olarak kişisel çabası ve Bursa belediyesi’nin yardımı ile gerçekleştirilmiştir. Müzenin bulunduğu ev 1836 yılında devlet Misafirhanesi olarak yapılmış, daha sonra da Rus Konsolosluğu olarak kullanılmıştır.

XIX.yüzyıl Osmanlı evi olan bu evi, 1877 yılında Bursa’ya yerleşen Üsküp’lü Seyid Kâhya satın almış. Seyid Kâhya ve mirasçılarının ölümünden sonra harap haldeki bu evi 1988 yılında Hüsnü Züber tarafından satın alınmış ve yaptığı eserlerle dekore edilerek müzeye dönüştürülmüştür.

Hüsnü Züber, Prof. Dr. Sedat Hakkı Eldem’in “Türk Evi” adlı kitabındaki evin çizim ve fotoğraflarından da yararlanarak 4 yıl süren  restorasyondan sonra 27 Aralık 1992 de “Hüsnü Züber Evi” adıyla hizmete açmış, 1994 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlamıştır.

Hüsnü Züber Evi Sofadan Bir Görünüm

Müzede Türkiye’de “Pyrogravure” sanatının öncüsü olan Hüsnü Züber’in yakma-dağlama tekniği ile birleştirdiği Türk ağaç eşyaları üzerinde çeşitli Osmanlı motifleri yanında Konya, Taraklı, Korucu, Bademli ve Çan ağaç kaşıklarından oluşmuş geniş bir koleksiyon da sergilenmektedir. Hüsnü Züber Müzesinde birinci katta 450 parça Türk tahta eşyası üzerine dağlama-yakma tekniği ile birleştirdiği 600 Türk motifli koleksiyonu ile ağaç kaşık ve kepçeler bulunmaktadır. İkinci katta ise, dönemin özelliklerine uygun döşenmiş yatak odası, başoda ile açık sofa bulunmaktadır. 
 


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 15:40:59
Güncelleme :4 Mayıs 2009 Pazartesi 13:17:43

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?