18
Mayıs
2024
Cumartesi
YILDIRIM - BURSA
Belediye Sayfaları
Köy Sayfaları

Bursa-Yıldırım: İMO 'Deprem Bursa'nın kapısını her an çalabilir'

Yıldırım Belediye ile İMO arasındaki deprem envarteri anlaşması Teyyare Kültür Merkezi’nde imzalandı. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Bursa’nın yüzde 88’nin ruhsatsız olduğuna dikkat çekerek, "Betoncu, tuğlacı, çimentocu malzeme alandan ruhsat isterse, muhtarlar bize ihbarda bulunursa bu kaçak yapılaşmayla mücadele ederiz. Aksi taktirde sadece yıkımlarla mücadele etmek mümkün değil. Halkımızdan bu konuya duyarlı olmasını bekliyoruz. Yeni 17 Ağustos felaketlerini yaşanmaması için kaçak yapılaşmaya karşı el birliği içinde mücadele etmeliyiz" dedi.

Keskin, kaçak yapıları yıkarken donkişotluk yapmadıklarını halkın sosyal donatı alanları olan bölgelerde, sağlıklı konutlarda oturmaları için çaba gösterdiklerini kaydetti.

45 saniye süren 17 Ağustos depremini Türkiye’nin 45 saat kadar uzun yaşadığını anlatan Keskin, "Toprak, çarpık, plansız ve kaçak yapılaşmaya göz yumanları cezalandırdı. Artık 17 Ağustos’un yıldönümlerinde aynı şeyleri konuşmak istemiyoruz. Ama bu yaşanan felakete de duyarsız kalmamalıyız. Aynı acıların tekrar yaşanmadan önlemlerimizi almalıyız. Japonya’daki yıkıcı bir depremde sadece eşyalar yıkılıyor. Japonya’nın bizden ne farkı var. Onların farkı depreme hazırlıklı olmaları. Biz de Türkiye’de bir ilke imza atarak, deprem envarteri çalışmasıyla depreme karşı hazırlıklı olmak için kolları sıvadık. Yıldırım’da 120 bin binanın deprem envarterini çıkarmakla kalmayacağız, projelendirdiğimiz mahalle konakları içinde tam donanımlı deprem odaları inşa edeceğiz. Kentsel dönüşüm projeleri için hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Yeni imar planları hazırlıyoruz. Bütün bunları yöneticiliğimizin ve herşeyden önce insani sorumluluğumuzun bir görevi olarak yapıyoruz" diye konuştu.

Deprem Bursa'nın kapısında

Yıldırım Belediyesi ile yaptıkları çalışmanın Türkiye’ye örnek olacağını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Adem Özdemir ise, 150 yılda bir yıkıcı deprem yaşandığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"İstatistiklere göre, Bursa’da 150 yılda bir yıkıcı deprem oluyor. En son 3 bin 500 insanımızın öldüğü deprem 1855 yılında oldu. Aradan 149 yıl geçti. Yani deprem Bursa’nın kapısında. Her an yeni bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. Zaten Türkiye Deprem Vakfı’nın araştırmasına göre Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda şu anda birikmiş olan enerjinin boşalabilmesi için 3 tane 7-7.5 veya 4 tane 6-6.5 seviyesinde deprem bekleniyor. 17 Ağustos depreminde tahmini olarak 25 milyar dolar seviyesinde maddi kaybın yaşandığını hatırlayıp, İstanbul ve Bursa’nın Türkiye ekonomisinin kalbi konumunda olduğunu düşünürsek yeni bir felaketin faturasının daha ağır olabileceğini tahmin etmek güç değil. Yıldırım Belediyesi ile yaptığımız bu çalışmanın Türkiye’nin bütün illerinde gerçekleşmesini diliyoruz. Bununla da kalınmayıp, yapı stoğunun çıkartılmasından sonra kat projelerinin oluşturulması ve depreme dayanıklı binalar yapılmalı".
Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Sabahattin Sesli, Türkiye nüfusunun yüzde 70’inin deprem bölgesinde yaşadığını belirtirken, 80 ayda bir yıkıcı deprem yaşanmasına rağmen halkımızın ve yöneticilerimizin hala bu konuya duyarsız kaldığını söyledi. 

 17 Ağustos depreminde enkaz altından kurtarılan İffet Erkuluş, ailesiyle birlikte etkinliği izlemek için Gölcük’ten gelirken, Bursalılar’ın geceye ilgi göstermemesine Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu tepki gösterdi.

iha-bursa
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2004 Çarşamba 13:10:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?