Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde, ağaçlara zarar veren çam kese böceklerine karşı piknik alanları ve parklara toplam bin adet terminatör böceği bırakıldı.
Yıldırım Belediyesi ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle çam kese böceğinin ağaçları kurutmasını engellemek için karaçam, kızılçam ve sarıçam ağaçları bulunan parklara toplam bin adet terminatör böceği (calosoma sycophanta) bırakıldı. Çam kese böceğinin her ağaçta 1-2 ile 20-25 arasında kese yaptığını, her kesenin içinde yaklaşık 130-260 adet tırtıl bulunduğunu, zararın ise keseden çıkan tırtılların ağaçların ibrelerini yemesiyle meydana geldiğini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin,
''Maksadımız zararlı böcek popülasyonunu en aza indirmek, orman ve ağaçlandırma sahalarında sağlıklı orman ürünü çeşitleri oluşturarak biyolojik dengeyi sağlayabilmek. Çam kese böcekleri ağaçların ibrelerini yiyor. Bu durum ağaçları kurutabiliyor. Bizler de bu böceğin yol açtığı tahribatı asgariye indirmek için Park Bahçeler Müdürlüğümüzün Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığı ortaklaşa bir çalışma ile biyolojik mücadelede başlattık. Kimyasal bir yöntemdense terminatör böceklerini yeşil alanlara bırakarak, insan, hayvan, bitki ve faydalı organizmalarda herhangi bir zarara yol açmadan, çam kese böceğinin ağaçlara verdiği zararı önleyeceğiz" diye konuştu.
Biyolojik mücadele çerçevesinde laboratuvarlarda üretilen terminatör böcekleri, gömüldükleri topraktan 10 gün sonra çıkarak, ormanların kurumasına sebep olan çam kese böceklerini yiyerek besleniyor. Toprağın 20 santimetre içine gömülen lavralardan kabuklu bir halde çıkan bu böcekler, 2 ay zarfında 400'den fazla çam kese böceğini yiyerek besleniyor.
![]() |