23
Mayıs
2024
Perşembe
AYVACIK - ÇANAKKALE

Çanakkale Ayvacık'da denizden lahit çıktı

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Küçükkuyu Beldesi’nde Devlet Limanları Hava Meydanları İşletmesi (DLH) tarafından yapılan dolgu çalışmaları sırasında denizden binlerce yıllık lahit çıktı.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sahil Mahallesi, Burunbaşı mevkiinde kıyı kenar çizgisi sebebiyle dolgu çalışması yapan DLH ekipleri, kepçe ile denizden kum çıkarırken sert bir cisme rastladı. Cismin bir kısmını sahile bırakan kepçe operatörü, bunun tarihi eser olduğunu görünce durumu jandarmaya bildirdi. Bölgeyi koruma altına alan jandarma, binlerce yıllık lahdin incelenmesi için Müze Müdürlüğü’nden bir ekip istedi.

Çanakkale’den Küçükkuyu’ya gelen müze yetkilisi Teyfik Kekeç, denizden çıkan tarihi lahdin yaklaşık bin 500 yıl öncesine ait olduğunu belirterek, "Kepçenin büyük hasar verdiği bu lahdin Assos antik dönemine ait andazit taşından yapıldığını belirledik. Ancak bu lahdin deniz içinde ne işi var onu anlayamadık. Belki binlerce yıl önce bu bölgeden deniz yoluyla bu tür lahitlerin başka ülkelere taşınması söz konusu olabilir. Bu ihtimaller üzerinde duruyoruz. Bu antik lahit jandarma tarafından koruma altına alınmış durumda. Büyük hasar görerek parçalanan bu lahdi daha sonra Çanakkale Arkeoloji Müzesi’ne kaldıracağız" dedi.

ÇANAKKALE-(İHA)
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2003 Cumartesi 00:00:15
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 20:14:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?