18
Mayıs
2024
Cumartesi
AYVACIK - ÇANAKKALE

Onlarca çömlek gün yüzüne çıktı

Çanakkale Ayvacık'a bağlı Gülpınar beldesindeki Apollon Smintheion Tapınağı'nda yürütülen kazı çalışmalarında belirlenen seramik çöplüğünde, onlarca çanak ve çömlek gün yüzüne çıktı.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesindeki Apollon Smintheion Tapınağı'nda yürütülen kazı çalışmalarında belirlenen seramik çöplüğünde, geçmişi 7 bin yıl öncesine dayanan nadir desenli onlarca çanak ve çömlek gün yüzüne çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Prof. Dr. Coşkun Özgünel başkanlığında devam eden kazı çalışmalarında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) Prof. Dr. Turan Takaoğlu Prehistorik (tarih öncesi çağlar) dönem, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Davut Kaplan ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Tayyar Gürdal Klasik dönem çalışmalarını sürdürüyor.

Prof. Dr. Takaoğlu, yaptığı açıklamada, Apollon Smintheion Tapınağı'nın en büyük özelliklerinden birisinin bölgenin Prehistorik yerleşim yeri olmasından kaynaklandığını söyledi.

Prof. Dr. Takaoğlu, kazı yaptıkları alanda pek çok ceviz ağacının bulunduğunu, ele geçen toprak bir kabın imalatı sırasında, konulan yere yapışmaması için altına serilen ceviz yaprağının bıraktığı izin önemli olduğunu belirterek, bu yaprak izlerinin ceviz ağaçlarının bölgede binlerce yıldır yetiştiğini kanıtladığını kaydetti. 

AA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2012 Salı 17:24:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?