18
Mayıs
2024
Cumartesi
BAYRAMİÇ - ÇANAKKALE
Belediye Sayfaları

'Uyanık' imamlar

Bayramiç’in bazı köylerinde ezanın merkezden okunması nedeniyle imamlar, sabah namazlarına gelmez oldu. Cemaatin şikayeti üzerine sistem kapatıldı. Bazılarının, merkezi ezan yayınlarına korsan olarak bağlandığı ortaya çıktı

Ezan saati ve seslendirmesinde standart sağlanması amacıyla başlatılan ‘merkezi sistemle ezan okunması’ uygulaması, Çanakkale’de ilginç bir sıkıntıyı doğurdu. Bayramiç’e bağlı bazı köylerde, imamların, sabah namazlarına gelmemesi şikayet konusu oldu. Bayramiç Müftülüğü, bu imamları bir süre takibe aldı. Sabah namazı saatlerinde uyudukları tespit edildi. Bunun üzerine Müftü Ramazan Kara’nın talimatıyla, Çarşı Camii’nden okunan merkezi ezan sisteminin köylerle bağlantısına son verildi. Buralarda imamların beş vakit camiye gelip ezan okuması kararlaştırıldı.

Müftü Karael koydu
Müftü Kara, şu bilgileri verdi: “Köylerimizden imamların sabah namazlarına gelmedikleri konusunda şikayetler artınca konuyla ilgili bir araştırma yaptık. Bazı köy imamlarının sabah namazlarına gelmediklerini belirledik. Bunun üzerine 15 Nisan’da müftülük binasında köy imamlarımızla toplantı yaptık. Kendilerine cemaatin şikayetlerini ilettik. Görevlerini yapmaya davet ettik. Bununla da kalmayıp merkezi sistemden köy camilerine verilen ezanı iptal ettik. Sadece cuma günleri vaazı merkezi sistemden veriyoruz. Bunun dışında imamlar artık camiye giderek bizzat ezan okuyor ve namazları kıldırıyor.”

Yine çaresini buldular
Aldıkları bu önleme rağmen, bazı köy imamlarının bir yolunu bulup merkezi sistemden okunan ezanı ‘çaldığını’ da ileri süren Kara, sözlerini şöyle tamamladı: “Merkezi sistemden köylere giden ezan sesini kapattık. Ancak öğrendiğimize göre bazı imamlar bunun da çaresini bulmuş. Merkezi sistem, telsiz devresiyle çalışıyor. Telsiz sisteminden önce elektrik devreye giriyor. Alıcıyla amfi arasında elektrik akımı oluşuyor ve devre açılıyor. Bu imamlar, otomatik sistemi manuele çevirerek, amfiyi direkt elektriğe bağlayıp, merkezi sistemdeki ezanı çekebiliyor, görevli oldukları camilerden yayınlayabiliyorlarmış. Bu konuyu da inceliyoruz. Sistemi değiştireceğiz.”

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2009 Pazar 09:23:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?