19
Mayıs
2024
Pazar
BOZCAADA - ÇANAKKALE

Bozcaada'da şarapçılık hızla gelişiyor

Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde son birkaç yıldır bağcılığın gelişmeye başladığı ve vatandaşların ev için değil, bağ yapmak için arazi satın almaya başladığı açıklandı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ataol Bağcılık ve Şarapçılık Kollektif Şirketi yetkilisi Osman Ataol, 1985'li yıllarda adada bağcılık ve şarapçılığın çok ilgi gördüğünü belirterek, "O yıllarda yılda 6 milyon litre şarap üretimi yapılıyordu. Ayrıca şarap fabrikası sayısı da oldukça fazlaydı. Ancak adanın turizme açılmasının ardından bağların bir kısmı sökülerek arazi olarak satıldı. Bu yerleri alanlar da bağların bulunduğu yerlere ev yaptılar. Ancak 2000 yılından itibaren şarapçılığa karşı ilgi artı. Şuan adada 20 bin dönüm bağ var. Bunların 10 bin dönümü şaraplık karasakız üzümü üretiminde kullanılırken, geri kalan 10 bin dnümü de yemeklik çavuş üzümünden oluşuyor" dedi.
Osman Ataol, 2003 yılında adada bulunan 3 şarap fabrikasının 1 milyon 500 bin litre şarap üretimi gerçekleştirdiğini de belirterek, "Özellikle son birkaç yıldır adada bağcılık gelişmeye başladı. Emlakçılardan arazi satın almak için gelenlerin bir kımı ev yapmak için değil, bağ yapmak için arazi aradıklarını söylüyorlar. Buda bizi oldukça sevindiriyor. Artık adada bağcılık yeniden hareketlenmeye başladı. Adada bulunan Ataol, Talay ve Rağbet şarap fabrikaları bu sayede yaşamaya devam edecek" dedi.
ÇANAKKALE _İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2004 Cuma 01:26:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?