20
Mayıs
2024
Pazertesi
BOZCAADA - ÇANAKKALE

Çanakkale: Bozcaada şiirler ile yankılandı

Kendi şiir serüveninden bahseden Berk, "New York’a ilk gidişimdi. New York, kurşuni, korkunç bir şehir. Orada bir mısra yakaladım. Bu bir şiir de olabilirdi, bir başlık da. Şöyleydi: ’New York ya da çamur ağızlı dev.’ Bu beni bütün şiir boyunca ilgilendirdi. Büyük, benim gözümde, aklımda büyük bir şey değildir. Ben küçüğü severim. Kitabın çıkması da önemli değildi. Bir şair New York’u yazacak, ama nasıl yazacak bunu? Yazıp yazamayacağını bilemez şair, aylarca uğraşır. Neden? Çünkü şiir canlı bir şeydir. Nereden anlıyorsunuz? Bakın bir şair, şiirine karar verir, bitmiştir diye. Bu ben olabilirim mesela. Aradan bir ay geçiyor, şiirin bitmediğini görüyorum. Ya da tersi oluyor, bitmemiş şiirin bittiğini görüyorum. Bir şair arkadaşım, baksana bu şiir bitmiş mi diyor? Bakıyorum ve bitmemiş diyorum. Şair arkadaşıma, ’Şiir sana bittiğini söyleyecektir’ diyorum. Şiir canlıdır. Gelelim Amerika’ya, New York şiirinin yazılmasına Sanırım 20 dize yazdım. Orada şairlerin kaldığı bir merkez yapmışlar. Beni oraya davet ettiler. Şiir artık bitiyor diye seviniyorum, ama şiir gitmiyor. Beni hiçbir şey ilgilendirmiyor, hatta kadınlar bile. Şiirin nerede süreceğini hala bilmiyorum" dedi.


Yapılan konuşmanın ardından geceyi adada geçiren konuklar, "Ozanın Günü - Homeros’la buluşma" toplantısının sabah bölümü için saat 5.30’da poyraz sahilinde tekrar toplandılar. Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte İlhan Berk ilk şiirini okudu. Daha sonra konuklar okumayı saat 08.00’e kadar sürdürdü. Türk, İngilizce, Yunanca, İtalyanca, Fransızca, Almanca, Danimarka dilinde şiirler okundu. 13. ve 14. bölümlerin tamamlanmasından sonra saat 11.00’de Kaikias Otel’in önünde buluşmak için ara verildi. Saat 11.00’de Kaikias önünde toplanan şiir sevdalıları, Haluk Şahin’in bir süre önce tartışmaya açtığı "Troialılar kimdir? Troialılar Türk müdür?" sorularına cevap aradılar.


Toplantıda Troia kazılarını sürdüren Prof. Dr. Manfred Korfman Korfmann, kazılar hakkında bilgiler verdi. Akşam ise Homeros’un İlyada’sı kaldığı yerden okunmaya devam edildi. Ve yine son okuma, konuk şair İlhan Berk tarafından tamamlanarak "Ozanın Günü - Homeros’la Buluşma"nın 3. yılı sona erdi.

kenthaber
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2004 Pazartesi 15:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?