22
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAN - ÇANAKKALE

Çan'da Dünya Çevre Günü toplantısı

Çanakkale'nin Çan İlçesi'nde Dünya Çevre Günü dolayısıyla toplantı düzenlendi. 

Kalemaden Endüstriyel Hammaddeler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen toplantıda söz alan Kalemaden Genel Müdürü Mustafa Bal, Kalemaden Şirketinin maden arama ve işletme konularında göstermiş olduğu hassasiyet anlatarak, temel prensiplerinin kanunlar ve diğer ilgili mevzuata uygun çalışmak olduğunu ve uluslar arası TES-İSO-EN14000 belgelerinin bulunduğunu söyledi. 

Kalemaden'in çevre ile olan entegrasyonunu projeksiyon vasıtasıyla izleyicilere sunulduğu toplantıda, muhtarlar tarafından hayvan ahırlarının standartları soruldu. Etili İçme Suyu Grubu Birlik Başkanı da Ağı Dağı'nda Tekkominko şirketi tarafından yapılan maden aramalarından rahatsız olduklarını dile getirdi. 

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Şube Müdürü Durmuş Kaplan'ın katılımcılara mesken ve hayvan atıklarının ne şekilde, hangi şartlarda depolanacağına dair bilgi verdiği toplantıda bir konuşma yapan Çan Kaymakamı Ahmet Ümit, başta Ağı Dağı'ndaki maden arama çalışmaları olmak üzere çevre ile ilgili tüm harekatların Çan Kaymakamlığı'nca yakından takip edildiğini söyledi. Kaymakam Ümit, Türkiye'nin özellikle Çanakkale bölgesinin madenler bakımından son derece zengin rezervlere sahip bulunduğunu, buna bağlı olarak Türkiye genelindeki maden arama ve işletme ruhsatlarının yaklaşık yüzde üçünün Çanakkale'de verildiğini, Çan'ın da yer altı madenleri yönünden özel bir yerinin olduğunu belirtti. Ümit, madenlerin mutlaka işlenmesi gereken milli ve ekonomik değerler olduğunu, istihdama, üretime ve ülke ekonomisine çok ciddi katkılarının bulunduğunu anlattı. 

Dünyanın gelişmiş ülkeleri ile yarışabilmek için madenlerin işletilmesinin şart olduğunu, ancak madenler ile ilgili bu işlemler yapılırken mevzuata ve tabiat şartlarına uygun hareket etmenin zorunlu olduğunu söyleyen Kaymakam Ümit, "Aksi takdirde insanoğlunun kendi bindiği dalı yine kendisinin kestiğinin farkına vardığında çok geç olacaktır. Nitekim bilim adamları son 30 yıldaki kirliliğin dünyanın iskan edilme tarihinden 1970'lere kadar oluşan kirliliğe eşit olduğunu belirtmektedirler. Diğer yandan kalkınmaya zaruret vardır, ancak sürdürülebilir kalkınma sürdürülebilir çevre ile entegrasyon içerisinde olmalıdır. Çevreye saygı ekolojik dengenin ve eko sistemin devamlılığı için mecburidir. Yoksa evlatlarımızdan ödünç olarak aldığımız dünyayı onlara olması gerektiği gibi sunamayız. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi algılamalı ve uygulamalıdır. Çevre ile uyumlu olmak medeni olmanın en temel şartlarından birisidir. Gerek görsel kirliliğe, gerek gürültü kirliliğine ve gerekse çevre kirliliğine karşı duyarlı olmak insanların insanlara ve insanların tabiata olan en önemli insanlık borcudur" dedi. 

Çan Kaymakamı Ahmet Ümit, eğitim-öğretim yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde atık olabilecek kitap ve defterlerin okullardan toplatılacağını ve daha sonra kağıt fabrikalarına gönderileceğini sözlerine ekledi. Toplantıya Çan Kaymakamı Ahmet Ümit, Kalemaden Genel Müdürü Mustafa Bal, Çanakkale Çevre ve Orman İl Müdürlüğü şube müdürleri, Kalemaden çalışanları, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2007 Çarşamba 11:15:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?