22
Mayıs
2024
Çarşamba
ECEABAT - ÇANAKKALE
Belediye Sayfaları

83 yıl sonra dede topraklarında

Eceabat'a bağlı Alçıtepe (Kirte) köyünden 83 yıl önce mübadele sonucu Yunanistan’a göç eden Yunanlılar, yıllar sonra ziyaret ettikleri dedelerinin yaşadığı topraklarda gönüllerince eğlendi. Alçıtepe Köyü Muhtarının düzenlediği gecede Yunanlılar, Türklerle barış ve dostluk rüzgarları estirdi.

83 yıl önce gerçekleşen savaş sonrası mübadele (değişim) yapılarak bulundukları topraklardan Yunanistan’a göç eden Yunanlılar, yıllar sonra dedelerinin yaşadıkları toprakları ziyaret etti. Eceabat ilçesine bağlı Alçpete (Kirte) köyüne sabah saatlerinde gelen 70 kişilik Yunanlı grup, ilk olarak dedelerinin yaşadıkları köyü gezdi. Köyü gezerken eskiden kalma su kuyularının dikkatle inceleyen Yunanlılar, bu kuyuların başında hatıra fotoğrafı çektirdi.

Selanik’e 25 kilometre uzaklıkta bulunan Krithia (Kirte) köyünde kurulan Krithia Assiros Derneği üyeleri ile birlikte ilk defa Alçıtepe’ye (Kirte) geldiklerini belirten Dernek Başkanı Aristoteles Kultukis, "83 yıl önce dedelerimiz mübadele sonucu bu toprakları terk ederek Yunanistan’a göç etmişler. O tarihten itibaren de Yunanistan’da aynı isimi taşıyan bir köy kurulmuş. Bizlerde bu köyde bu isimde bir dernek kurarak köyümüzün adını yaşatmaya çalışıyoruz. Yıllar önce dedelerimizin yaşadığı toprakları ziyaret etmek için buraya geldik. Çok mutluyuz. Bizler kardeşiz. Barış ve dostluk içinde yaşamamız lazım. Politikacılar artık ellerini bizim üzerimizden çeksinler. Bizler bu şekilde ikili ilişkilerimizi arttırıp barış içinde yaşamaktan yanayız" dedi.

Alçıtepe Köyü Muhtarı Mümin Devrilmez de, yıllar sonra Yunanistan’daki Krıthia (Kirte) köyü sakinlerini dedelerinin yaşadıkları topraklarda görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, misafirperverliklerini göstereceklerini belirtti.

Dostluk gecesine katılan televizyon programcısı Ayşe Özgün de yaptığı konuşmada AB’ye girmeye çalışan Türkiye’nin önüne engeller çıkarmaya çalışanlara en güzel cevabın burada verildiğini ifade ederek, "İşte burada herkese örnek bir etkinlik var. Türk ve Yunanlılar birlik ve beraberlik içinde kardeşliklerini pekiştiriyorlar. Bu herkese örnek olmalı" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Türk ve Yunan bayraklarını açan iki grup, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından Yunanlılar yöresel giysilerini giyerek kendi yörelerine ait folklor gösterilerinden örnekler sundu. Köylülerin de alkışlarla destek verdiği gösterinin ardından ise Alçıtepe köylülerinden oluşan grup folklor gösterisini sundu. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren dostluk gecesi günün anısına iki tarafın birbirlerine hediyelerin vermesiyle sona erdi.

Öte yandan, Alçıtepe köylülerinin de bir süre sonra Yunanistan’daki kardeş köy olan Krithia’ya gidecekleri öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2005 Pazartesi 12:02:26
Güncelleme :11 Temmuz 2006 Salı 15:14:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fecir kıy IP: 88.253.74.xxx Tarih : 12.07.2008 15:49:01

tabiki yıllar sonra geçmişte soyunun hangi topraklarda yaşadığını görmek ve o duyguyu yaşayarak onları anmak çok güzel bir duygudur ; bundan eminim .Bende bir Kirteli olarak büyüklerimden bu topraklara nasıl geldikerinin hikayeleriyle büyüdüm.Ancak şunu söyleyebilirim ki ,insanların manevi dünyalarıyla günümüz siyaseti çok ayrı kutuplarda yer almaktadırlar.dışarıdan barış mesajları veren her devlet içindeki asıl niyetlerini asla söylemezler.yani bu tür ziyaretler cumhuruiyetin ilk yıllarından beri görülmekteyken AB yolunda ne kadar ilerledikte şimdi onların sahip olduğu haklardan ne kadar yararlanıyoruz .lütfen bunları bir düşünelim. bizim artık bu oyalama siyesetlerini görüp asıl amaçlarını farketmemiz gözümüzdeki at gözlüklerini çıkartmammız gerekmektedir.savaşla bu topraklar alınamıyorsa parayla 50 yıllığına sonra yüz yılığına kiralanarak bazı emrivakiler ve şartlarla köylümüze ve bize yapılacakları hatırlatmayı kendime borç biliyorum...