16
Mayıs
2024
Perşembe
GÖKÇEADA - ÇANAKKALE
Belediye Sayfaları

Gökçeada'da keklik kalmayacak

Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye'nin sembolü haline gelen kınalı kekliğin en önemli rezerv sahası olan Gökçeada'yı "Örnek Avlak" ilan ettiğini açıkladı. 

Bakanlığın Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu kararlarına aykırı biçimde, Gökçeada'yı keklikleri avlatması için bir şirkete kiraladığını öne süren vakıf, "Avcılık ve av turizmi konusunda hiçbir deneyimi olmayan bu şirkete Gökçeada'yı yıllığı 30 bin YTL bedelle, 10 yıllığına kiralayan bakanlığın uygulaması durdurulmazsa, adada her yıl 4972 kınalı keklik öldürülecek" dedi.

Adanın işletmesini, keklik başına 5 YTL bedel ödeyerek bakanlıktan alan şirketin, her kekliği avcılara 25 - 50 YTL'ye avlattığını kaydeden vakıf, "Böylece yetişmesine, korunmasına hiçbir katkısı olmayan şirket, doğada kendiliğinden yetişen keklikleri avlatarak, kira bedeli çıktıktan sonra yılda 150 bin - 270 bin YTL kâr edecek" açıklamasını yaptı.

Yapılan işlemin ve uygulamanın "yasaların vahim biçimde ihlali" olduğunu savunan vakıf, "Hem bakanlığa, hem de Çanakkale Valisi Orhan Kırlı'ya yazılı olarak başvurduk. Kara Avcılığı Kanunu ile Merkez Av Komisyonu kararına aykırı olarak tesis edilen bu avlakta, avcılık faaliyetlerinin derhal durdurulmasını ve avlak ihalesinin iptalini istiyoruz" görüşünü kaydetti.

Vakıf, bakanlığın uygulamasının avcıların şiddetli tepkisiyle karşılaştığını, Çanakkale Avcılar Derneği'nin de "örnek avlak ihalesinin iptali" için İdare Mahkemesi'ne başvurduğunu belirtti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 13:17:11
Güncelleme :24 Nisan 2008 Perşembe 11:46:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?