17
Mayıs
2024
Cuma
YENİCE - ÇANAKKALE

Çınar içinde berber salonu

Çanakkale’nin Yenice İlçesi’nde, tarihi çınar içindeki berberde bayram traşı olmanın uğur getirdiğine inananlar çınar berbere akın etti. AK Parti Milletvekili İbrahim Köşdere de, bayram traşını olmak için uğurlu çınar berbere geldi.

Akçakoyun Beldesi’nin tek berberi olan çınar içindeki mekanda bin yıldır sürdürülen gelenek bu bayramda da devam etti. Her bayram öncesi 7’den 77’ye herkes saç, sakal traşını burada olarak bayramı karşılıyor. Beldeye gelerek traş olan Köşdere, bunun kendisine uğur getirdiğine inandığını söyledi. Köşdere, parlamentodaki arkadaşlarına da seslenerek çınar berberde traş olmalarını tavsiye etti. Belde halkının yanı sıra çevre beldelerden de uğurlu olduğuna inanılan berber salonunda tıraş olmak için gençlerin geldiklerinden aşırı talep nedeniyle uzun kuyruklar oluşması ise dikkat çekti. Ayrıca, çınar berberde damat traşı olanların mutlu bir evlilik sürdüreceklerine de inanıldığı belirtildi.

Beldenin tek berberi 50 yaşındaki Mustafa Ersöz, bu bayram öncesinde ilk olarak iki dönem belediye başkanlığı yapan Feyzullah Ergün’ü traş ederek geleneği başlattı. Ustasından bu dükkanı devir aldığını ve kendisinin de ustası gibi çıraklar yetiştirerek geleneğin devam etmesi için çalıştığını söyleyen Ersöz, halkında geleneğin devamı için kendisine destek olduğunu ve hiç kimsenin ikinci bir berber dükkanı açmadığını ifade etti.

Akçakoyun Belediye Başkanı Feyzullah Ergün, "Dedelerimizden kalan bu geleneği sürdürüyoruz. Dedelerimizden bize miras kaldı. Burada damat traşı olan mutlu bir evlilik sürdürüyor ve ayrılıklar olmuyor. Beldenin tanıtımı için bu tarihi çınar ağacı içindeki berber salonu çok önemli ve belediye olarak ve belde halkı olarak ağaca zarar gelmemesi için özel olarak koruma altına aldık. Böyle çınar ağacı Türkiye’de yok" dedi. Berber olarak kullanılan tarihi çınar ağacının gövdesinin 12 metre 50 santimetre, boyunun ise yaklaşık 25 metre uzunluğunda olduğu öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 16:41:50
Güncelleme :13 Kasım 2005 Pazar 11:51:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?