1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

1 Mayıs müdaheleyle başladı

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. Aynı zamanda Taksim'de 34 kişinin öldüğü, 1977 yılındaki 1 Mayıs mitinginin 30'uncu yıldönümü. DİSK'in bu yıl 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama ısrarı, olağanüstü güvenlik önlemlerine yol açtı. Az sayıda kişinin katıldığı yürüyüş için 17 bin polis görev yapıyor. İstanbul'da bu sabah hayat felç oldu; birçok otobüs ve vapur seferleri iptal edildi. 

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, birinci bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, EMEP, CHP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri sabah saatlerinde 1 Mayıs 1977 günü yaşamını yitirenler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfiller bıraktı. Faruk Büyükkucak, yaptığı açıklamada 1 Mayıs 1977’de katledilenleri andıklarını, onların hatırasının her zaman kendilerine öncülük yaptıklarını belirterek, 30 yıl önceki mücadeleyi devam ettirdiklerini söyledi. 

Büyükkucak, DİSK, TTB, TMMOB, KESK ve bazı sivil toplum örgütlerinin Taksim Meydanı’nda anma yapacaklarına ilişkin hatırlatma üzerine de Taksim Meydanı’nın işçilere açılması için çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Büyükkucak, Taksim Meydanı için resmi başvurunun yapılmadığını, tek resmi başvurunun Kadıköy İskelesi için kendileri tarafından yapıldığını kaydederek, DİSK, KESK, TMMOB ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi üyelerinin dün gece evlerinden gözaltına alınmasını kınadı ve serbest bırakılmalarını istedi.

Türk-İş ve beraberindekiler Kazancı Yokuşu’na kırmızı karanfil bıraktıktan sonra 1 Mayıs çelengini Taksim Atatürk Anıtı önüne bıraktı.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, bazı siyasi partiler ve çeşitli demokratik kiltle örgütlerinin Taksim Meydanında yapmayı planladığı 1 Mayıs kutlaması nedeniyle çevik kuvvet ekipleri, askeri komandolar, özel tim görevlileri Beşiktaş, Taksim, Beyoğlu, Dolapdere, Tarlabaşı çevresinde olağanüstü güvenlik önlemi aldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren alınan güvenlik önlemleriyle birlikte Taksim’e çıkan güzergâhlar boyunca araçların geçişine kontrollü izin veriliyor. Kadıköy, Üsküdar’dan Karaköy’e ve Beşiktaş’a vapur seferleri kontrollü yapılıyor. Taksim’e yaya girişlerinde de polis arama yaptıktan sonra izin veriyor.

İLK MÜDAHALE SABAH SAATLERİNDE

Dolmabahçe’de sabah erken saatlerde toplanan küçük bir gruba polis müdahale etti. Yine Beşiktaş meydanda toplanan küçük gruplara da polis yer yer müdahale ediyor. Toplanma yeri olarak duyurulan İnönü Stadyumunun önü ise Çevik Kuvvet ekipleri tarafından doldurulmuş durumda. Sabah saatlerinde İnönü Stadı önünde 1 Mayıs pankartı açan ve aralarında tertip komitesi üyelerinin de bulunduğu bir gruba polis müdahale ederek gözaltına aldı.

anka / cnntürk
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 11:48:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?