2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

30 yıl sonra Taksim'de 2. provokasyon

Taksim'e çıkmak isteyen göstericilere müdahale eden polis, cop kullanmak bir yana, elindeki tüfekle göstericileri evire çevire dövdü.
Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi üzerinde toplanan bir grup, İnönü Stadı'na gitmek üzere Dolmabahçe Caddesi'ne doğru slogan atarak yürüyüşe geçti. Gruba polis ekiplerince biber gazı da kullanılarak müdahale edildi.

Gruptakiler ara sokaklara girerek kaçmaya çalışırken, polis ekiplerinde taş ve şişe attı. Gruptan bazı kişiler kovalamaca sonucu gözaltına alındı. Ortabahçe Caddesi üzerinde toplanan bir grup da slogan atarak Taksim'e çıkmak üzere Dolmabahçe'ye yürümek istedi.

Polis, grubun yürüyüşüne izin vermezken, biber gazı sıkarak müdahalede bulundu ve çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı.

Öte yandan, Karaköy Tophane'de toplanarak Taksim'e çıkmak isteyen kalabalık bir gruba da polis ekiplerince müdahale edildi. Ara sokaklara dağılan gruptan çok sayıda kişi gözaltına alındı.

580'DEN FAZLA KİŞİ GÖZALTNDA

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen gruplara müdahale eden polisin, Taksim, Beşiktaş, Kabataş ve Dolmabahçe'de 580'den fazla kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

İstanbul Emnniyet Müdürlüğü'ne göre, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmak istenmesi üzerine toplanan gruplara yönelik müdahalelerde, Taksim'de 23 kişi gözaltına alındı.

Beşiktaş'ta toplanan gruplardan 225, Kabataş'ta 81 ve Dolmabahçe'de de 48 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

30 YIL SONRA İLK DEFA TAKSİM

Göstericilerin, Taksim Atatürk Anıtı’na koymak istedikleri çelengin sabah saatlerinde polis tarafından parçalanması üzerin yaptırılan ikinci çelenk de yine güvenlik güçleri tarafından parçalandı. Bunun üzerine anıta karanfiller koyuldu.

Kazancı Yokuşu önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik gruba seslenen KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 1977’de öldürülen 34 kişiyi anmak için bir araya geldiklerini belirterek, “30 yıl önce burada karanlık eller vardı. Faşizme karşı omuz omuza diyenler, bu karanlık eller tarafından katledildiler. Biz bu karanlık elleri tanıyoruz. Onları Kahramanmaraş’ta, Beyazıt’ta, Bahçelievler’de, Sivas’ta, Şemdinli’de gördük. Boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de, bugün İstanbul’da tarihi bir gün yaşandığını ifade ederek, “Sabahtan beri gördüğümüz baskılar yasalara aykırıdır. Bu kadar tahammülsüzlük anlaşılır gibi değil. İşte AKP’nin demokrasi anlayışı” dedi.

Güvenlik güçleri, Kazancı Yokuşu önünde toplanan kalabalığın etrafını sararken, yer yer küçük gruplara müdahale etti. Televizyonların canlı yayın araçlarının ruhsatlarına el konuldu ve uydu çanaklarını açmalarına izin verilmedi.

1 Mayıs'ta güvenlik önlemleri, trafik kaosu ve polisin sert müdahalesi dikkat çekti. İstanbul Valisi Muammer Güler de yaptığı açıklamada, güvenlik önlemleri nedeniyle vatandaşların sorun yaşamasında sorumlu olanların 1 Mayıs'ta Taksim'e girmek isteyenler olduğunu söyledi.



















































Hürriyet internet / Milliyet İnternet
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 13:40:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?