30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Acılı ailelere polis tesellisi

Güngören'de geçtiğimiz yıl meydana gelen ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamalara ilişkin yargılanan 8 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.

Sanıklar haklarındaki suçlamaları kabul etmezken, patlamayı gerçekleştirdiği iddia edilen tutuklu sanık Hüseyin Türeli, emniyette polisler tarafından dövüldüğünü ve verilen tutanakları okumadan imzaladığını iddia etti. Güvenlik gerekçesiyle mahkeme salonuna alınmayan maktul yakınları, verilen öğlen arasında sanık avukatlarına tepki gösterdi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada güvenlik gerekçesiyle maktul yakınları mahkeme salonuna alınmadı. Bugün ilk kez hakim karşısına geçen 8 sanıktan 4'ü öğlen arsına kadar savunmalarını yaparak, haklarındaki suçlamaları reddettiler. Patlamayı gerçekleştirdiği iddia edilen Hüseyin Türeli yaptığı savunmasında, "Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Emniyette susma hakkımı kullandım. Emniyette polisler beni dövdü. Baskı altındaydım. Verilen tutanakları okumadan imzaladım. Ailemden daha önce gözaltına alınan kimse olmadığı için okumam gerektiğine ilişkin bilgim yoktu. Ben patlamayı evdekilerin televizyondan izlemesi üzerine öğendim. Haberle çıktığı sırada televizyon odasında değildim. Daha sonra televizyon odasındaki yakınlarımdan olayı öğrendim. Patlamadan sonra Batman'daki ağabeyim aramıştır ve patlamayı bize sormasındaki gerekçe duyup duymadığımız, bize herhangi bir şey olup olmadığı" dedi.

Patlama sırasında gözcülük yaptığı öne sürülen Nusret Tebiş ise "Alçakça gerçekleşen bu saldırıyı nefretle kınıyorum" diyerek başladığı savunmasında, "Bu olayın aydınlanmasını kimse benim kadar isteyemez. Olay akşamı bir arkadaşımın evindeydim. Bu suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.
Duruşmaya öğlen arası verilmesinin ardından koridorda bekleyen maktul yakınları, sanık avukatlarına sitemde bulundular. "Bunları savunmaya utanmıyor musunuz?" şeklinde sitemde bulunan maktul yakınları daha sonra koridordan çıkartıldı. Patlamada ölenlerin yakınları, davada yargılanan bir sanığın yakını olduğu öğrenilen bir vatandaşa da tepki göstererek adliyeden ayrılmasını istedi. Gözyaşlarını tutamayan maktul yakınları, "Hrant Dink öldürülüyor, herkes "Ermeniyiz" diye yürüyor. Burada birçok insan öldü, kimseden ses seda yok" şeklinde tepki gösterdi.

Patlamada 14 yaşındaki oğlu Furkan Şentürk'ü kaybeden baba Mustafa Şentürk ise gözyaşları içinde, "Oğlum Kuleli Askeri Lisesi'ni kazanmıştı" dedi. Bu sırada diğer oğlu Mustafa Şentürk'e "Hem ağlıyorsun, hem de kameralara konuşuyorsun" diyerek tepki gösterdi. Şentürk'ün, "Dün anneler günüydü" demesi üzerine ise eşi gözyaşlarına boğuldu. Basın mensuplarının sorularına cevap veremeyen anne, güçlükle ayakta durabildi. Patlamada hayatını kaybeden 4 aşındaki Taha Yıldızlı'nın babası Mustafa Yıldızlı'da tepkisini dile getirerek, sanıkların cezalandırılmasını istedi.
Patlamada ölenlerin yakınları adliye çevresinde duruşmanın başlamasını beklerken, verilen aranın ardından sanıkların savunmalarına devam edilecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 16:23:22
Güncelleme :11 Mayıs 2009 Pazartesi 17:04:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?