2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

AKM'nin yıkılmasında geri sayım

Geçen yasama döneminden bu yana Meclis gündeminde olan ve tartışmalara yol açan İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılmasına imkan veren tasarı, bu hafta Meclis Genel Kurul gündeminin birinci sırasında bulunuyor. Tasarının Çarşamba günü görüşülerek kabul edilmesi durumunda, AKM'nin yıkılması için geri sayım başlayacak.

"İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" hakkında kanun tasarısı içine konulan bir hükümle, AKM'nin yıkılması ve yerine çevresindeki belediye ve hazine arazilerinin de katılarak büyük bir kültür kompleksi yapılmasını öngörülüyor.

CHP'lilerin, AKP'nin opera ve baleyle hesaplaşma içinde olduğu ve bu kompleksin bir bölümünün de alışveriş merkezine dönüştürüleceği iddiasıyla karşı çıktıkları tasarının, Genel Kurul'da kabul edilmesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, AKM'nin yerine alışveriş merkezi yapılmayacağı sözü verdi.

ALTERNATİF AYAZAĞA'DA

Tasarı kabul edildiği takdirde, AKM'nin yıkılması önünde yasal bir engel kalmayacak. Bakan Günay, AKM'nin yıkılması konusunda karar verirken uyacakları kriteri de tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında açıkladı.

Günay, bu tasarıyla İstanbul'u 2010 yılına en iyi şekilde hazırlamayı hedeflediklerini belirterek, AKM'nin yıkılarak yerine yapılacak yeni bir kültür merkezinin 2010 yılına yetişmeyeceğini görmeleri durumunda, AKM'nin hemen yıkılmayacağını söyledi. Günay, ancak Ayazağa'daki yapının tamamlanarak, 2010 yılına kadar komple bir kültür merkezine dönüşecek olması durumunda AKM'nin yıkılacağını söylemişti.

Tasarıya göre, "2010 İstanbul" projesi kapsamındaki mal ve hizmet alımlarıyla, yapım işleri, satım ve kira işlemleriyle birlikte, AKM'nin yerine yapılacak yapı için Sayıştay denetimi ve Devlet İhale Kanunu hükümleri uygulanmayacak. Günay, bunun proje için yapılacak çalışmaların yetişmesi için gerekli olduğunu, aksi halde çalışmalarını 2010'a yetiştiremeyeceklerini bildirmişti

anka
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2007 Pazar 10:20:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?