1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Alman ortak Suudi çıktı

Küçük Dilara'nın ölümünün ardından ihalelere girmesi 2 yıl yasaklanan MVM şirketinin Ambarlı Atıksu İhalesi'ni 187 milyon euroya birlikte aldığı 'Alman ortak' PWT Wasser'in Suudi bir gruba ait olduğu ortaya çıktı 

Tavukçu Deresi İslah Projesi'nde gerekli güvenlik önlemlerini almayarak küçük Dilara Dumrul'un ölümüne yolaçan müteahhit firma MVM'nin, asıl büyük işi 187 milyon euroluk Ambarlı Atıksu İhalesi'ndeki Alman ortağı PWT Wasser'in gerçekte Suudilere ait bir şirket olduğu belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, "Sözleşmesini feshettim, iki yıl ihalelerimize giremeyecek" dediği halde Ambarlı Atıksu işinde müteahhitliği devam ettiği saptanan MVM'nin patronu Bilal Şahin'in Ambarlı işinde iki ortağı daha bulunuyor.

2004'te Suudilere geçti
Bu iki şirket arasında bulunan ve Alman gözüken PWT Wasser'in, gerçekte Suudi Arabistanlı Amiantit Company Group'a (Saudi Arabian Amiantit Company Group-SAAC) ait olduğu saptandı.
Kanalizasyon şebekelerinde kullanılan aletlerin satışından anahtar teslim tesis inşasına kadar bu alanda pek çok projeye imza atan PWT Wasser'in resmi internet sitesinde, 2002'de adı belirtilmeyen bir şirket tarafından devralındığı, 2004'te de Suudi Arabistanlı Amiantit Company Group (Saudi Arabian Amiantit Company Group-SAAC) bünyesine katıldığı bilgisi yer alıyor.
Sitedeki bilgilere göre, 1968'de Suudi Arabistan'ın Dammam şehrinde kurulan Amiantit, 18 ülkede faaliyet gösteriyor. PWT Wasser'in Ankara Çankaya'da bulunan ofisinden alınan bilgiye göre şirketin Türkiye'deki işleri bir Alman tarafından yönetiliyor. Şirketin Almanlara ait olduğu dönemdeki yöneticilerinden biri olan Klaus Kopf'un iddiasına göre PWT Wasser, eski şirketin Türkiye'de gerçekleştirdiği projeleri referans olarak kullanıyor.
Vatan gazetesinde yer alan bir habare göre de 6 Mart gecesi Topbaş'la görüşen Şahin, Tavukçu Deresi Projesi'ndeki müteahhitliğinin feshedilmesi ile belediyeye gelir kaydedilmesi beklenen 1.5 milyon YTL'lik teminatın kurtarılması için formül önerdi. Ayrıca Ambarlı Atıksu Projesi'ndeki müteahhitliğinin devam etmesi için güvence isteyen Şahin, "Tavukçu Deresi İhalesi iptal edilecekse, bizi kusurlu bulan maddeden değil, mücbir sebepten iptal et, 1.5 milyon YTL'lik teminatımız yanmasın" dedi.
Topbaş'ın açıklamalarına göre, Ambarlı işinde MVM'nin konsorsiyum içindeki pay oranı yüzde 14 civarında. Bu da projede işin asıl sahibinin Suudilere ait PWT Wasser ile Alke'ye ait olduğunu gösteriyor.

Üçüncü ortak Alke firması

Alke, 1955'te Yüksek İnşaat Mühendisi Hazım Alakavuk ve Yüksek İnşaat Mühendisi Ayhan Kemaloğlu tarafından Antalya'da kuruldu. Fabrika binaları, tüneller, boru hatları, yol inşaatları, beton barajlar, su arıtma tesisleri ve lüks yerleşim birimleri inşası yapan şirketin Antalya'da bir un fabrikası, İzmir'de de çelik mutfak eşyaları üreten fabrikaları bulunuyor. Kozmetik sektörüne giren Alke, 1995'te turizm alanında yatırımlara başladı.
Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 11:13:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?