1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Belediyeden 'Çalı' açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, çalı bitkisinin, ağırlıklı olarak gürültüyü azaltmak ve perdeleme amacıyla refüjlere ve yol kenarları gibi kent peyzajında olması gereken yerlere dikildiği bildirildi.

Yazılı açıklamada, bir gazetenin bugünkü nüshasında yer alan ''Çalı Dikemeyiz Dibinde Fuhuş Olur!'' başlıklı haberin ''gerçekleri yansıtmadığı'' kaydedildi.

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürünün herhangi bir gazeteye veya gazeteciye bu yönde bir demeci olmadığı ifade edilen açıklamada, Büyükşehir Belediyesinin çiçek ekimine büyük önem verdiği, son zamanlarda görülen çiçek türlerinin de halktan yoğun ilgi gördüğü dile getirildi.

İstanbul genelinde sadece çim değil, çalı dikimi de yapıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Çalı bitkisi, ağırlıklı olarak gürültüyü azaltmak ve perdeleme amacıyla refüjlere ve yol kenarları gibi kent peyzajında olması gerektiği yerlere dikilmiştir. Halkın yoğun olarak kullandığı yerler ile sahillerde ve kent merkezlerinde ise çim ekimi yapılmaktadır.

Sadece Batı ülkelerinde değil, gelişmiş ve gelişmekte olan diğer dünya kentlerinde de nüfusun yoğun olduğu şehirlerde çim ekimi kullanılmaktadır. Bu peyzaj, hem mevcut yeşil alanları daha geniş ve aktif kullanılabilir hale getirmekte, hem de kent estetiğine önemli katkı sağlamaktadır.

Dikilen bitkiler egzotik türler olmayıp, İstanbul iklimine uygun çim karışımları ve çiçek türleridir. Ayrıca, çalı dikimlerinde de sulama gerekmekte olup, yeni uygulamayla arasında büyük fark bulunmamaktadır.''

Kuyu sularının kullanımı, akıllı sulama sisteminin uygulanması, buharlaşmanın azaltılması için gece sulaması yapılması ve ''malçlama yöntemi'' gibi uygulamalar sayesinde yüzde 35-40 oranında su tasarrufu sağlandığına dikkati çekilen açıklamada, ayrıca, 2008 yılında gerçekleştirilmesi öngörülen biyolojik atık tesislerinden elde edilen suların yeşil alanlarda kullanılmasına yönelik çalışmanın İSKİ ile müşterek olarak yürütüldüğü de kaydedildi.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2007 Çarşamba 01:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?