1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Bombaların gölgesinde derin ilişkiler

Ümraniye'de ele geçirilen 28 el bombasının, Cumhuriyet'e bomba atılması, Danıştay saldırısı ve Susurlukçularla derin ilişkisi araştırılıyor

Ümraniye'de bir gecekondunun çatısında ele geçirilen 28 el bombası, bir kez daha "derin ilişkileri" tartışmaya açtı. Cumhuriyet gazetesinin bahçesine, sonuncusu 10 Mayıs 2006'da olmak üzere 3 el bombası atıldı. Bir hafta sonra da avukat Alparslan Arslan, Danıştay 2. Daire üyelerinin toplantı yaptığı odaya girerek tabancasını 11 kez ateşledi. Üyelerden Mustafa Yücel Özbilgin'in hayatını kaybettiği saldırıda 5 üye de yaralandı. Yakalanan Arslan, sorgusunda Cumhuriyet'e yapılan bombalı saldırıyı da itiraf etti. Arslan'ın, "organize suç örgütü lideri" olmaktan hüküm giyen Sedat Peker'in avukatlarından Hakkı Kurtuluş'un yanında staj yaptığı belirlendi.


Susurlukçularla!
Polis, saldırıların "kilit ismi" olarak emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin ismini ortaya attı. Tekin ve Arslan'ın, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği toplantılarından tanıştığı iddia edildi. Her yerde aranırken, göğsünden bıçakla yaralanmış halde hastaneye kaldırılan Tekin'in intihara kalkıştığı ortaya çıktı. Tekin'i hastaneye götüren kişi ise Susurluk sanıklarından İbrahim Şahin'in eski koruması Musa Çakmak'tı. Tekin'i hastanede ziyaret eden Özel Harp Dairesi'nden malulen emekli edilen Oktay Yıldırım, çıkışta "Bize komplo kurdular. Bu abdestle bu namaz kılınmaz. Bu köprünün altından daha çok su geçer" diyordu.

Tedavisinin ardından, Danıştay saldırısının "azmettiricisi" olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Tekin'in, Susurluk sanıklarıyla bağlantıları da basına yansıdı. Susurluk davasının 12 Şubat 2001'deki karar duruşmasında çekilen fotoğrafta, aralarında İbrahim Şahin, Korkut Eken, Sami Hoştan ve özel timcilerin de bulunduğu sanıklarının hemen arkasında Tekin oturuyordu. Tekin'in, "emekli general" Veli Küçük'le de sık sık telefon görüşmesi yaptığı saptandı. Tekin, Sedat Peker'e yönelik "Kelebek operasyonu" kapsamında da teknik dinlemeye takıldı. Karmaşık bir ilişkiler ağının tam ortasında anılan Tekin, 27 Mayıs'ta "delil yetersizliği" gerekçesiyle serbest bırakıldı.


İhbar Trabzon'dan
Hrant Dink suikastında ihmalleri olup olmadığı konusunda soruşturma geçiren Trabzon Jandarma Komutanlığı'na gelen bir ihbar, İstanbul polisini harekete geçirdi. Ümraniye'de bir gecekondunun çatısına saklanmış sandıkta 28 el bombası, TNT kalıpları ve 18 patlayıcı fünye ele geçirildi. Daha önce Tekin'i hastanede ziyaret eden Kuvva-i Milliye Derneği İstanbul İl Başkanı emekli astsubay Oktay Yıldırım, güvenlik müdürü olduğu Reina'da yakalandı. Yıldırım, 301. maddeden hakkında dava açılan Orhan Pamuk'u protesto gösterilerine katılanlar arasında en ön saftaydı

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2007 Cumartesi 11:29:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?