30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Dertlerden Boğaz'ı göremedik!

İstanbul'da yaşayıp da deniz bile görmemiş kadınları, Cumhuriyet Halk Evleri Boğaz turuna çıkardı. Yorumlar ise hep aynıydı: Ekmek için koşturmaktan Boğaz'a sıra gelmedi.

Cumhuriyet Halk Evleri'nin düzenlendiği tekneyle Boğaz turu, yıllardır İstanbul'da oturmalarına rağmen Boğaz'ı görmek bir kenara, yaşadıkları semtten dışarı adım dahi atmamış pek çok kadın olduğu gerçeğini de ortaya çıkardı. Hayatlarında ilk kez Boğaz'ı hatta denizi gören kadınlar duygularını, "Boğaz derdine öyle bir düştük ki, İstanbul'un Boğazı'nı düşünmeye zaman kalmadı. Muhteşem bir kentte yaşıyormuşuz da haberimiz yokmuş'' sözleriyle dile getirdi.

'TEK KELİMEYLE MUHTEŞEM'
Kâğıthane, Pendik, Tuzla ve Maltepe'de faaliyet gösteren ve CHP tarafından kurulan Cumhuriyet Halk Evleri, başta eğitim olmak üzere ihtiyaç sahibi kadın ve çocuklara yönelik sosyal projeler geliştiren bir oluşum. Son etkinlikleri ise, İstanbul'da yıllardır yaşayıp da Boğaz'ı hiç görmeyenler için düzenledikleri tekne turu oldu. Maltepe'ye bağlı Fındıklı Mahallesi'nde oturan Sivaslı Senem Çam da (55) bu kadınlardan biri... 17 yaşındayken Sivas'tan İstanbul'a göç etmiş. 38 yıldır İstanbul'da yaşamasına rağmen Boğaz'ı hiç görmemiş olan Senem Çam, "Şimdi torunlarımlayım. Geçim derdinden Boğaz'ı görmek bir yana biz kendi boğazımıza yetişemiyorduk'' diyor. Songül Duman da Boğaz'ı hiç görmeyenlerden. Duman, "En fazla çocuklarımın okuluna kadar gittim. Ama bu Boğaz turu ile neler kaçırdığımı gördüm. Tek kelimeyle muhteşemdi'' diye anlatıyor yaşadığı memnuniyeti.

'BİR TEK MALTEPE'Yİ BİLİRİM'
21 senedir İstanbul'da oturduğunu anlatan Gülşen Gökçe de (34), sadece Kayışdağı ve Maltepe'yi bildiğini söyleyerek ekliyor: "Bu turla gözümüz gönlümüz açıldı. En çok da tarihi yapıları beğendim.'' Karton toplayarak çocuklarını okutmaya çalışan Ayşe Şişman'ın hikâyesi ise gerçekten de yürekleri burkan cinsten... Sırtında taşıdığı kartonlarla ayakta güçlükle durabiliyor Ayşe Şişman... Çalıştığı için de katılamamış Boğaz turuna, çok isetemesine rağmen. Söyledikleri ise, aslında fazla bir yoruma gerek bırakmıyor: "1999 depreminden sonra, Adapazarı'ndan göç ettim. Günde 5 TL kazanıyorum. Boğaz'ı hiç görmedim. Cumhuriyet Halk Evleri Boğaz turu düzenlemiş ama ben çalışmaktan gidemedim. Olsun, ben görmesem de olur. Çocuklarım görür.''

sabah
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 16:29:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?