1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

El bombaları Danıştay davasına bağlandı

Danıştay saldırısına ilişkin davanın görüldüğü mahkeme, İstanbul Ümraniye’de ortaya çıkan el bombalarıyla ilgili dosyayı istemeye karar verdi.


'Bomba' depremi

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın soruşturmasında gözaltına alınan emekli subay Muzaffer Tekin ile Mahmut Öztürk hakkında Ümraniye'deki olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından yapılan soruşturma nedeniyle, her iki olay arasında irtibat olup olmadığının tespiti için soruşturmayı genişletme kararı aldı.


Davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Aykut Metin Şükre, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Tekin Irşi ve avukatlarıyla, saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in ailesinin avukatları, Cumhuriyet gazetesinin avukatı ile Danıştay Başkanlığının avukatı katıldı.

Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, Ümraniye'de bir gecekonduda bulunan 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyelere ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen soruşturmanın, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarla ilgili yürütülen dava dosyası ile irtibatlı olabileceği ihtimali üzerine mahkemece resen soruşturmanın genişletilmesi yoluna gidileceğini bildirdi.

Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, soruşturmanın genişletilmesi yönündeki takdirin mahkemeye ait olduğunu belirterek, daha önce verdiği esas hakkındaki mütalaa doğrultusunda sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatı, kendilerinin de daha önce gazeteye atılan bombaların nereden ve nasıl temin edildiğinin açıklanması yönünde soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunduklarını anımsatarak, bu taleplerinin de dikkate alınmasını istedi.

Özbilgin ailesinin avukatı ve Danıştay Başkanlığı'nın avukatı da soruşturmanın genişletilmesi yönündeki kararın mahkemenin takdirinde olduğunu söyledi.

Sanık Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener ise Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombaların araştırılması yönünde daha önce verdikleri soruşturmanın genişletilmesi talebinin göz önünde bulundurulmasını isteyerek, mahkemenin resen aldığı karara katıldıklarını belirtti ve müvekkilinin tahliyesini istedi.

Sanıklar Osman Yıldırım, Aykut Metin Şükre ve Tekin Irşi'nin avukatları da müvekkillerinin uzun zamandır tutuklu bulunduğunu ifade ederek, tahliye talebinde bulundular.

SORUŞTURMA GENİŞLETİLECEK-

Mahkeme Başkanı Karadeniz, Danıştay'a saldırı davasının hazırlık soruşturmasında adı geçen emekli subay Muzaffer Tekin ile Mahmut Öztürk hakkında Ümraniye'deki olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından soruşturma yapılması nedeniyle, her iki olay arasında irtibat olup olmadığının tespiti için İstanbul'daki soruşturmanın onaylı evrak suretlerinin istenilmesine karar verildiğini açıkladı.

Karadeniz, sanık avukatları ile davaya müdahil olarak katılan Cumhuriyet Gazetesi, Danıştay Başkanlığı ve Özbilgin ailesinin avukatlarının, soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin reddine karar verildiğini kaydetti.

Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına da karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

İSTANBUL'DAKİ SORUŞTURMA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine, Çakmak Mahallesi Güngör Sokaktaki bir gecekonduda ele geçirilen 27 adet el bombası, TNT kalıpları ve fünyelere ilişkin soruşturmayı sürdürüyor.

Soruşturma kapsamında, Danıştay saldırısı davasının hazırlık soruşturmasında gözaltına alınan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Mahmut Öztürk, ev sahibi Mehmet Demirtaş ve Ali Yiğit tutuklanmıştı.

DANIŞTAY DAVASININ HAZIRLIK SORUŞTURMASI

İstanbul'daki soruşturma kapsamında tutuklanan emekli subay Muzaffer Tekin, Danıştay 2. Daire başkan ve üyelerine yönelik silahlı saldırı olayının hazırlık soruşturması sırasında da gözaltına alınmış ve tutuklanması istemiyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'ne sevk edilmişti.

Nöbetçi Hakimliğinde ifadesi alınan Tekin, daha sonra serbest bırakılmıştı.




ajanslar
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 13:15:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?