1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Fatih'i, Londra'da kim alacak?

Fatih Sultan Mehmed'in ünlü İtalyan ressam Gentile Bellini tarafıdan yapılan ünlü portresi açık artırmada satılıyor..

Ünlü müzayede kuruluşu Sotheby's de düzenlenen müzayedede İslam sanatına ait eserlerden en pahalısı Fatih'in portresi de yer alıyor. Fatih'in portresi müzayedenin "en kıymetli parçası" olarak 200 ile 300 bin sterlin fiyatla açık artırmaya konacak.

Fatih Sultan Mehmed'in ünlü İtalyan ressam Gentile Bellini tarafıdan yapılan ünlü portresi, ünlü müzayede kuruluşu Sotheby's tarafından düzenlenen İslam sanatı konulu müzayedenin en pahalı parçası olarak satışa sunuldu.

Batılı sanatçılar tarafından resmedilen çok az sayıdaki doğulu figürden biri olarak kabul edilen porte, bizzat Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'a çağrılan Bellini tarafından yapılmış ve yapılışından hemen sonra otuz yıl boyunca Venedik'de de sergilenmişti. Porte uzun yıllardır da Londra'daki National Portrait Galery'de segileniyor ve batılı koleksiyoncuların gözde eserleri arasında yeralıyor.


MÜZAYEDENİN EN PAHALI PARÇASI

Ünlü İngiliz müzayede kuruluşu Sotheby's tarafından gerçekleştirilecek olan ve "İslam sanatının en önemli parçalarının satışı" olarak nitelendirilen müzayede de Bellini'nin Fatih portresi 200 ile 300 bin sterlin arasında satışa sunulacak. Müzayede Kabe'nin iç kapısından alınan ve 1903-4 yıllarına tarihlerinin örtü 80 ile 100 bin sterlin, Kuzey Afrika ya da Güney İspanya'dan getirildiği sanılan, Kufi yazısıyla yazılmış ve İslam'ın 9. ya da 10. yüzyıllarına tarihlenen Kuran perşomeni 70 ile 90 bin sterlin, metalden yapılmış, 14 yüzyıl memluklularına ait olduğu belirtilen gümüş şamdan 100 ile 150 bin Sterlin'e satışa çıkarılacak. Başka önemli eserlerin de satışıyla elde edilecek gelirin 5 milyon sterlini bulacağı belirtiliyor.

Mustafa köker/cha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 14:30:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?