1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Feribot bağlantılı tren seferleri başlıyor

TCDD'nin Mevcut Hatları Yenileme Programı kapsamında 51 milyon YTL yatırım yapılan Bandırma-İzmir hattı yenilendikten sonra '6 Eylül Süper Eksperisi' ile yarın ilk seferine başlayacak.


İzmir-Bandırma parkurunda daha kaliteli seyahatin gerçekleşmesiyle, feribot bağlantılı yılda yaklaşık 1 milyon yolcunun, 600 bininin demir yollarına yönlendirilmesi hedefleniyor. Son yıllarda yapılan yatırımlarla dikkatleri üzerine çeken demiryolları yeni projeleri hayata geçiriyor. Son 4 yılda 6 milyar dolar kaynak aktarılan demir yollarında artık hatlar yeniden yapılıyor, şehirler birbirlerine yaklaşıyor. Uzun yıllardır çivi çakılmayan İzmir-Bandırma hattı 'TCDD'nin mevcut hatları yenileme programı' ele alınarak yenilendi. Balıkesir'in kurtuluş günü anısına "6 Eylül Süper Ekspresi" adı verilen trenle, yenilenen Bandırma-İzmir hattında ilk seferine yarın başlayacak. Tren, İstanbul-Bandırma arasında sefer yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri (İDO) ile bağlantılı çalışarak, İstanbul-İzmir arasındaki seyahatlere önemli bir alternatif getirecek. İzmir Çiğli'den 15.05'de, Bandırma'dan 09.30'da kalkacak trenin İstanbul bağlantıları, Bandırma'dan 20.30'da, İstanbul-Yenikapı'dan da 07.00'de hareket eden feribotla sağlanacak. Pulman, yemekli ve jeneratör vagonlardan oluşan '6 Eylül Süper Ekspresi', yol yenileme çalışmaları yapılan Bandırma-İzmir arasında 30-120 kilometre/saat arasında değişen hızlarla seyrederek, seyahat süresini 4 saat 53 dakikaya indirecek. Böylelikle, İstanbul-İzmir arasındaki mesafe, deniz otobüslerinin kombineli yolcu taşımacılığıyla 6 saat 53 dakikaya inmiş olacak.


TCDD'nin yenileme programı kapsamında 372 kilometrelik Bandırma-İzmir parkurunun 101 kilometrelik kısmı tamamen yenilenirken, 261 kilometrehattın tamamı da bakımından geçirildi. Ayrıca trafik yoğunluğu olan 64 adet hemzemin geçit korumalı hale getirilirken, trafiğin yoğunluğu olmayan 140 adet hemzemin geçit ise kapatıldı. 74 adet makas tamamen yenilerken 100 adet makasın emniyet kilidi değiştirildi. Hattın tamamının koordineli bakım ve periyodik kontrolü yapıldığı gibi bu değerler Süleyman Demirel ve Ortadoğu Teknik üniversiteleri tarafından incelenerek hattın değerlerine uygun bir seyir süresi belirlendi. Trenlerde diğer emniyet sistemlerinin yanı sıra makinist etkisiz hale geldiğinde devreye girecek 'totman' sistemi de bulunuyor. TCDD tarafından 51 milyon YTL harcama yapılan İzmir-Bandırma parkurunda daha kaliteli seyahatin gerçekleşmesiyle, feribot bağlantılı yılda yaklaşık 1 milyon yolcunun 600 bininin demir yollarına yönlendirilmesi hedefleniyor.
iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 18:55:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?