2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Fethin 554. yılında görkemli kutlama

İstanbul'un fethinin 554. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kutlama etkinlikleri Fatih Camii bahçesindeki Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesinde yapılan dualarla başladı. 

İstanbul'un fethinin 554. yıldönümü kapsamındaki etkinlikler, sabah saatlerinde Fatih Camii bahçesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesine yapılan ziyaretle başladı. İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 52. Zırhlı Tümen ve İstanbul Garnizon Komutanı Tümgeneral Muzaffer Cengiz Arslan'ın hazır bulunduğu ziyarette din görevlilerince Fatih Sultan Mehmet'in kabri başında dualar okundu. Ziyarete katılan Vatikan'ın Türkiye Temsilcisi George Maroviç de Kuran'ı Kerim okunduğu ve dua yapıldığı sarada iki elini göğüs hizasında birleştirerek törene eşlik etti. 

Türbe çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Vali Muammer Güler, günün önemini vurgulayarak, "İstanbul bizim için çok değerli. İstanbul'u gözümüz gibi korumalıyız. Bir dünya şehri olan, içinden deniz geçen tek kent olan ve medeniyetlerin buluştuğu bu şehri en iyi şekilde korumaya çalışıyoruz" dedi. 

İstanbul'un tabiat, kültür ve tarihi varlıklarına sahip çıkarak onları geleceğe taşımanın önemini dile getiren Muammer Güler, Türkiye'deki 75 bin tescilli kültür varlığının 25 bininin İstanbul'da bulunduğunu, bunun da bu kentin önemini ortaya koyduğunu söyledi. Kültür varlıklarının korunması için başlatılan restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Güler, "Az önce türbede bize bilgi verilirken padişahların tahta çıktıktan sonra buraya uğradıkları ve buradaki tahta oturduklarını söylediler. O taht şu anda depolarda saklanıyor. Talimat verdik. O tahtın restorasyonu yapılarak yeniden burada sergilenecek" diye konuştu. 

Avrupa'da büyük imparatorluklar ve kraliyet ailelerinin ritüellerinin tüm ayrıntılarıyla gösterildiğini anlatan Güler, bunun önemli olduğunu ve kendilerinin de böyle bir yaklaşım içinde olduklarını sözlerine ekledi. İstanbul'un fethinin 554. yıldönümü kutlamaları Fatih Parkı'ndaki Fatih Anıtı'nda düzenlenen törenle devam etti. Anıta İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı ile diğer kurum ve kuruluşların çelenklerinin bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Belgratkapı'da ise İstanbul'un fethi ve Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a girişi canlandırıldı. Harbiye Askeri Müzesi bünyesindeki Mehter Bölüğü'nün hücum marşını çalmasıyla başlayan canlandırmada, tarihi bölük top atışları ve Mehter Marşı eşliğinde surlara hücum ederek kentin Osmanlı Ordusu tarafından fethedilişi sergilendi. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugünün İstanbul gibi bütün dünyanın göz diktiği bir şehrin Osmanlı ordusunca fethedilişinin yıldönümünün kutlandığını hatırlattı. 

İstanbul'un fethinde özellikle gençlerin çıkarması gereken büyük dersler olduğunu vurgulayan Topbaş, fethin hiçbir zaman umudu kaybetmemek gerektiğini ve azimle her işin başarılabileceğini ortaya koyduğunu ifade etti. Fethin gerek İstanbul gerekse Türk ve dünya tarihi için çok önemli başlangıçlara sebep olduğunu, aynı zamanda önemli sonuçlar da doğuran bir zafer olduğunu söyleyen Kadir Topbaş, şöyle konuştu: 

"Kudretli bir asker olduğu kadar geniş görüşlü bir fikir adamı olarak da yetişen Fatih'in hiç şüphesiz ki, en büyük arzusu İstanbul'u fethetmekti. Bu ulvi ve kutlu hedefe ve elbette Peygamberimiz'in, 'İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan ve onu fetheden asker ne güzel askerdir' müjdesine bir an önce mazhar olmak istiyordu. Bu arzusunu hocası Molla Gürani'ye açtığında, hocasının Fatih'e yaptığı uyarıya dikkatinizi çekmek isterim. 'Çalışmak, olgunlaşmak, gelişmek ve bu büyük fethe maddesi ve manasıyla tam olarak hazırlanmak gerek. Dün mektebe gelip, bugün ustad olayım dememek gerek. Bu muazzam hedef için önce ilim, sonra da sarsılmaz bir iman, irade ve feraset sahibi olmak şart. Maddi ve manevi eğitim tamamlanmadan, o güzel müjdeye ulaşmak mümkün müdür?' Molla Gürani'nin Şehzade Mehmed'e yaptığı uyarı, tam bir eğitim gerçeğiydi. Olmadan oldurmak, yanmadan yakmak asla mümkün değildir hakikatini gösteriyordu." 

554 yıl önce fethedilen İstanbul'un bugün, dünyanın barış, hoşgörü ve kültür kenti olma yolunda ilerlediğine dikkat çeken Topbaş, "Bu büyük kentin fethedilişinin yıldönümünü daha görkemli etkinliklerle kutlamalıyız. Bu yıl da bunu yapmaya çalıştık. Önümüzdeki yıllarda da daha görkemli etkinliklerle kutlayacağız" diye konuştu. 

Kadir Topbaş, ayrıca bu akşam Balat'ta gerçekleştirilecek fetih kutlamalarına tüm İstanbullar'ı beklediklerini ifade etti. Törende daha sonra Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Valisi Muammer Güler'e gönderdiği kutlama mesajı okundu ve bir grup öğrenci tarafından çeşitli folklor gösterileri sunuldu. İstanbul'un fethi ile ilgili okullar arası resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerin de verildiği tören, öğrenci gruplarının geçişiyle sona erdi.
iha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 18:16:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?