2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Galata Surları'nın tarihi yeniden...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Galata Surları'nın tarihi geçmişinin, taşıma sırasında malzemeler üzerinde yapılacak inceleme ile yeniden tespit edileceğini söyledi.

Topbaş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, metronun Haliç geçişi için yapılacak köprü güzergahındaki Galata Surları'nın taşınmasına 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun karar verdiğini, kendilerinden de taşınma yöntemlerine ilişkin proje hazırlamalarını istediğini hatırlattı.

Surların taşınmasına ilişkin hazırlık yaptıklarını kaydeden Topbaş, yöntemlere ilişkin hazırlayacakları projeyi daha sonra basına da açıklayacaklarını söyledi.

Topbaş, ancak duvarların taşınmasına ilişkin farklı değerlendirmeler yapıldığını ve bundan büyük üzüntü duyduğunu dile getirerek, “Bu duvarların taşınmasını bir Süleymaniye ile eşdeğer tutmanın ne kadar bilimsel yaklaşım olduğunu anlamak mümkün değil. Süleymaniye'yi taşımakla onu bir tutarsanız, o zaman dünyada taşınmış olan diğer eserleri nasıl izah edersiniz” dedi. Duvarın taşınmasını basit görmediğini anlatan Topbaş, şunları kaydetti:

“Galata Surları'nın tarihi 700 yıllık. Bu surların zaman dilimi içinde ne kadar tahrip olup olmadığını, daha sonra yenilenip veya değiştirilip değiştirilmediğini net olarak bilmiyoruz. 100 yıl önce yenilenerek yapılmış da olabilir. Biz onun tahlillerini de yapacağız. Taşıma sırasında, oradan alacağımız bir takım malzemeler üzerinde bir değerlendirme yapılacak. O zaman tam tarihini de söyleriz. Sonradan onarım görmüş müdür, yeniden yapılmış mıdır, 700 yıl önceki duvar mıdır? Onu da açıklayacağız. Velev ki 700 yıllık da olsa, bugün Atina metrosunun geçtiği yerlerde duvarlar ötelendi. Başka ülkelerde örnekler var. Bu kent yaşamına engel teşkil ettirilmiyor.”

“34 AYDA RESMİ İZİNLERİ TAMAMLADIK”

Topbaş, 34 aylık görev süresini geride bıraktığını, ancak bu süre içinde bugüne kadar alınmamış olan resmi izinlerle ilgili prosedürleri tamamlamaya çalıştıklarını söyledi.

Köprü inşaatının sondaj çalışmalarının bittiğini, proje tanıtımına paralel olarak da inşasına başlayıp 24 ayda tamamlamayı hedeflediklerini dile getiren Topbaş, bu hattaki yüklenici firma olan Yüksel İnşaat firmasının yabancı firmalarla birlikte köprüyü yapmak için görüşmeler yaptığını bildirdi.

Kadir Topbaş, köprünün teknolojisinin çok farklı olduğunu, bu nedenle yabancı firmalarla konsorsiyum kurulacağını, 1-2 ay içinde de yapımına başlanacağını kaydetti.


A.A
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2007 Çarşamba 14:24:38
Güncelleme :24 Ocak 2007 Çarşamba 18:58:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?