1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İSEDAK 23. Toplantısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, PKK'nın Irak'ın kuzey kısımında heraket etmesine göz yumanların, Irak için bir çok anlamda daha fazla işbirliğine gidilmesini engellediğini belirterek, "Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan terörle mücadele konusunda kararlıyız" dedi. 

İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İş Birliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 23. Toplantısı açılış töreni The Marmara Otel'de gerçekleştirildi. İKÖ'ye üye veya gözlemci 57 ülkeden ekonomiden sorumlu bakanlar ve uzmanların katıldığı toplantının açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı ve İSEDAK Başkanı Abdullah Gül yaptı. 

Bir çok fırsat ve tehdidin bir arada bulunduğu dünyanın, değişim sürecinde her zamankinden daha fazla dayanışma ve işbirliğine ihtiyaç duyduğunu belirten Abdullah Gül, "Bu durum, karşılıklı güveni gerektirir. Bölgesel ve küresel işbirliği anlayışında önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Yeni ekonomik işbirliği anlayışında devlet bizzat proje işleri yerine, ticaret ve yatırımların önündeki engelleri kaldırmaya, yasal ve kurumsal altyapıyı sağlamaya, özel sektörler arasındaki işbirliğini teşvik etmeye çalışıyor. Devlet artık gerektiğinde özel sektörü bilgilendiren, yönlendiren ve destekleyen bir rol üstlenmekte. Özel sektörün iş yapmasını kolaylaştıracak tedbirler almaktadır" dedi. 

Abdullah Gül, kalkınma ve kalkınmanın finansmanı için ticaret ve yatırımın; olmazsa olmaz iki unsur olduğunu söyledi. Hükümetlerin, çifte vergilendirmenin önlenmesi, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, ticaret kolaylaştırıcı önlemler ve ticari sorunlara sobjektif orunlar sunabilecek kolaylıkları hayata geçirmeleri gerektiğinin altını çizen Gül, yoksullukla mücadele konusunun önemine değindi. Gül, "Bu kapsamda İslam Kalkınma Bankası bünyesinde bir fon oluşturulması memnuniyet vericidir. 

Fakirlere yardımı ödev bilen bir medeniyetin mirasçıları olarak bu konudaki çabalarımızı daha da artırmalıyız. Afrika halklarının çözüm bekleyen sorunları var. Bu sorunlar bizim de sorunlarımızdır. Üye ülkelere çağrıda bulunuyorum. Yoksullukla mücadelede dikkatlerden kaçmaması gereken önemli bir boyut, yoksulluk ve yolsuzluk arasındaki doğrudan ilişkidir. Bu bağlamda İSEDAK üyesi ülkelerde de kamu yönetiminde şeffaflık, hizmet odaklı bir yapılanma, bilim ve teknolojiden istifadeyle kaynakların akılcı kullanımı, iyi yönetişim gibi ilkelerin daha da iyi yerleşmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır" diye konuştu. 

Ortadoğu'da yaşanan sıkıntılara değinen Abdullah Gül, Filistin'de yaşanan bölünmüşlük halinin, Filistin davasına büyük ölçüde zarar verdiğini söyledi. Gül, bu durumun giderilmesi ve halkın birliğinin yeniden sağlanmasını temenni ettiğini, buna çok önem verdiğini belirterek, "İslam ülkelerinin Filistin halkının ekonomik ihtiyaçları konusunda aşırı duyarlılık göstermeye çağırıyorum. Lübnan'daki siyasi kriz sürüyor. Lübnan cumhuraşkanlığı seçimi sürecinin krizi daha da derinleştirmeden çözülmesi samimi dileğimizdir. Bu yöndeki diyalog çalışmaları uluslar arası camia tarafından da takip edilmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Son olarak Irak'ta yaşananlara değinen Abdullah Gül, Türkiye'nin terörle mücadelede kararlı olduğunu söyledi. Gül, "İnsan gücü ve tabii kaynakları bakımından zengin ve her ikisini beraber barındıran nadir İslam ülkelerinden biri olan Irak, yanlış yönetim ve şahsi ihtiraslar yüzünden bugün milyonlarca insanını kaybetmiş, geniş kaynaklarını boşa harcamıştır. Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olması gereken Irak'ın perişan hali ibret vericidir. Herkesin bu tablodan ders almalı. Türkiye başından beri toprak bütünlüğünü koruyan, kendi halkıyla barışık, komşularıyla işbirliği yapan ve topraklarında terör örgütlerinin varlığına izin vermeyen Irak hedefi doğrultusunda elinden geleni yapmıştır" dedi. Türkiye'nin, bu hedef doğrultusunda Irak hükümeti ve Irak'taki tüm etnik ve dini gruplarla yakın temas halinde katkılarını yapmayı sürdüreceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Irak'taki mevcut ortam ve ülkenin kuzeyinde kendilerine hareket imkanı bulan PKK terör örgütünün faaliyeti nedeniyle Irak'a
yapmak istediğimiz katkılar sınırlı kalmaktadır. PKK'nın Irak'ın kuzey kısımında heraket etmesine göz yumanlar, Irak'ta bir çok anlamda daha fazla işbirliğine gidilmesini engellemektedirler. Türkiye terör belasıyla sonuna kadarmücadelede kararlıdır. Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan terörle mücadele konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı. 

Gül, toplantının devamında heyet başkanlarını kabul edecek ve onurlarına öğle yemeği verecek. İSEDAK toplantısında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren moderatörlüğünde Bakanlar Çalışma Oturumu da yapılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2007 Cuma 12:17:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?