1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul için kuraklık tehlikesi

İstanbul'u besleyen su kaynakları tehlike sinyalleri vermeye başladı. İSKİ dört aylık su rezervi kaldığında alarm ziline basacak. Kurum, şubat ayında sekiz aylık rezerv kaldığını açıklamıştı. O günden bugüne su seviyesi 10 milyon metreküp azaldı.

İstanbul'u besleyen su kaynaklarından en önemlisi Istıranca dereleri ve Yeşilçay deresi. Istıranca derelerinin önüne set çekilerek tüm su İstanbul'a aktarılıyor.

Yeşilçay deresinin suyu da regülatörlerle İstanbul'a pompalanıyor. Ancak bugünlerde Yeşilçay regülatöründe su olmadığı için, normal şartlarda altı pompa çalışması gerekirken, sadece ikisi çalışıyor.

Ömerli Barajı da yedeğe alındı. Burada su biriktirilmiyor. Üç aydır Yeşilçay'dan direkt su çekiliyor.

Istıranca derelerinde de durum aynı. Istıranca'da İstanbul'u besleyen yedi dere bulunuyor. Bunlardan en önemlisi Papuçdere ve Kazandere. Her iki barajda da su seviyesi dört metre düştü. Zira, günde 2 milyon metreküp su isteyen İstanbul'a su yetiştirmekten barajlar su toplamaya zaman bulamıyor.

Eğer beklenen yağmurlar gelmezse bu barajlar kuruyacak. Biri şimdiden S. O.S. vermeye başladı.

Şubat ayında İSKİ sekiz aylık su rezervi kaldığını açıklamıştı. O zaman barajlarda 478 milyon metreküp su bulunuyordu. Bugün bu oran 461 milyon metreküpe düştü.

İSKİ barajları yedeğe alarak önlemlerin birinci paketini devreye soktu. Durum böyle devam ederse sırada su kesintileri var.
Cnn Türk
Yayın Tarihi : 12 Mart 2007 Pazartesi 21:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?