1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul'a erken uyarı sistemi

Bayındırlık Bakanı, uzmanların “Deprem yaklaşıyor” uyarılarının etik açıdan doğru olmadığını iddia etti, erken uyarı sisteminin İstanbul’a getirileceğini söyledi. 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, imar affı ve deprem uyarıları konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hükümetin imar affına hazırlandığı haberleri, “İmar affı diye bir şey yok. Çünkü bu adaletsizlik getiriyor. Katiyen imar affı olmadan dönüşüm alanlarını sağlamamız gerekiyor” dedi.
Haberin devamı

Bu yolla binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve çağdaş görünümü sağlamak amaçlandığını kaydeden Bakan, “İmar affı getirmeden, dönüşüm ya da güçlendirme yapabileceğimiz alanlarda yapıları taşımak ve tekrar yıkıp yapmak yerine rehabilite etmek hedefindeyiz” dedi.

RİSK YÖNETİMİNDE DEĞİŞİKLİĞE İHTİYAÇ VAR
Özak, bazı uzmanların, “İstanbul’da büyük deprem olacağına” ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine ise, “Bir hocamızın çıkıp televizyonda, ‘İşte, deprem var yaklaşıyor’ demesi etik açıdan doğru değil” dedi. Türkiye’de yüzyıldır deprem olduğunu kaydeden Bakan, depreme karşı her gün bir adım atıldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Güçlendirme yapılıyor. Erken uyarı sisteminde dünyadaki nokta, İstanbul’a getirilecek. Afet yönetiminin tek elde birleştirilmesi konusunda çalışıyoruz. Çok çabuk hareket etmemiz lazım. Elazığ’ın bir kazasında ya da köyünde de aynı sorun var. Evvela bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. ‘Deprem kaderdir, ne yapalım?’ anlayışı doğru değil. Eğitim çok önemli. Bu konuda kurumlarımızla işbirliğiyle çalışmalar yürütülüyor. Özellikle risk yönetimi değişikliğine ihtiyaç var.”

“HÜKÜMET HEPİNİZİN”
Bir gazetecinin “Hükümetiniz” diye başlayan sorusunu gülümseyerek, “Sizin hükümetiniz değil mi ya... Hükümetinizin diyorsun. Hükümetimizin diyeceksin. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti bu. O zaman başka biri konuşsun” diye tepki gösterdi.

Aynı gazetecinin, “AKP hükümetinin bu konudaki çalışmaları” diyerek sözlerini sürdürmesi üzerine de, Özak yine araya girerek “AKP değil, AK Parti. Adalet ve Kalkınma Partisi” diye düzeltti.

AA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 15:38:11
Güncelleme :23 Kasım 2007 Cuma 15:53:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?