1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul'da bir ihale skandalı

Büyükşehir Belediyesi, kendi şirketinin alamadığı ihaleyi iptal etti. İptal kararı mevzuata aykırı bulundu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), açtığı bir ihaleye kendi şirketi İSTON'un dışında, Doğay Yapı firmasının daha uygun teklif vermesi üzerine ihaleyi iptal ederek bir skandala imza attı. 

İSTON Genel Müdürü'nün kendilerini arayarak ihaleye teklif vermemelerini istediğini iddia eden Doğay Yapı, belediyeyi Kamu İhale Kurumu'na (KİK) şikâyet etti. Belediyenin iptal gerekçesini mevzuata uygun bulmayan İhale Kurumu da belediyenin kararını iptal etti. 

İBB, 20 Haziran 2007'de "İstanbul Ana Arter Yol Güzergâhlarındaki Her Türlü Olumsuzlukların (Korkuluk, alt-üst geçit bakım, onarım, yapımı, boyanması) Sanat Yapıları ile Yol Islahı Yapımı İşi"ni ihale etti.

Fark 2 milyon YTL
İhale komisyonunun 2 Ağustos 2007'deki kararına göre, ihaleye merkezi Adana'da bulunan Doğay Yapı Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. ile İBB'nin şirketi İstanbul Hazır Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları Sanayi ve Tic. A.Ş. (İSTON) teklif verdi.
Belediye şirketi İSTON, söz konusu işi 6 milyon 439 bin 973 YTL'ye yapmayı teklif ederken, Doğay Yapı yaklaşık 2 milyon daha ucuza, 4 milyon 629 bin 907 YTL'ye yapmayı taahhüt etti. Doğay Yapı'nın aşırı düşük teklif vermesi üzerine İhale Komisyonu yazılı açıklama istedi.
Açıklamanın İhale Komisyonu tarafından yeterli görülmesi üzerine, Doğay Yapı'nın teklifi ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak kabul edildi. Ancak komisyonun kararını belediyenin ihale yetkilisi onaylamadı ve İBB 10 Ağustos 2007'de ihaleyi iptal etti.
Doğay Yapı, Belediye'ye yaptığı şikayet başvurusunda bir sonuç alamayınca 13 Eylül 2007'de Kamu İhale Kurulu'na (KİK) "itirazen şikâyet" başvurusunda bulundu. Doğay Yapı, KİK raporuna göre, belediyenin ihaleyi iptal etmesinin gerçek nedeninin İSTON A.Ş. Genel Müdürü'nün ihaleden önce firmalarını arayarak ihaleye teklif vermemelerini istediği, teklif vermeleri halinde idarenin ihaleyi iptal edeceğini belirttiğini bildirdi.

İSTON'la ilgili iddia
Bu konuda İSTON A.Ş.'ye olumsuz yanıt verildiği belirtilen raporda, "İdarenin (belediyenin) yapmış olduğu ihalelerde İSTON A.Ş.'nin yüzde 3-4 arasında ihale indirimi yaparak ihaleleri aldığı, haksız olarak iptal edilen ihalenin işlemlerine devam edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir" denildi.

'Bitmezdi' iddiası

Belediye iptal gerekçesini, şöyle açıkladı: "İhale kapsamında yapımı düşünülen Haliç Köprüsü derzlerinin yenilenmesine ait etüt proje çalışmalarında gecikmeler meydana gelmiştir. Bu nedenle okulların açılacağı tarihe kadar çalışmaların bitirilemeyeceği tespit edildiğinden devam eden ihale içinde yapımından vazgeçilmiştir. 2004/174787 İKN'li mevcut ihale ödeneğinin 2007 içinde yapılacak çalışmalar için yeterli olması nedeniyle 2007 için yeni ihale lüzumu ortadan kalkmıştır. Bu nedenle 2008'de aynı şartlarla ihaleye çıkılması kaydıyla bu ihalenin iptali uygun görülmüştür."

Kuruldan gerekçeye ret

Kamu İhale Kurulu'nun 31 Ekim 2007 tarihli kararında Kamu İhale Yasası'nın 40. Maddesi'nin 5 ve 6. fıkralarına dikkat çekilerek şöyle denildi:
"İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir. İhale yetkilisi en geç 5 iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini belirtmek suretiyle iptal eder. Belirtilen hükümler uyarınca, ihalenin iptali konusunda idarelerin takdir yetkisi bulunmakta ise de, bu yetkinin sınırsız olmadığı, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olduğu açıktır."
'Yapılan itiraz yerinde' şu karar verildi: "2007/65367 İKN'li ihale için yeterli ödeneğin bulunması nedeniyle idarenin ihaleyi iptal etme gerekçesinin uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. İdarece ihalenin iptal edilmesi işleminin mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür. Açıklanan nedenlerle; idarenin ihalenin iptaline ilişkin kararının iptaline, oyçokluğu ile karar verildi."

Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 19:24:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?