1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul'da enflasyon rekor kırdı

Ekim ayında İstanbul'daki fiyat artışları şaşırttı. Özellikle giyim ve gıdadaki artış enflasyonu son beş yılın zirvesine çekti.

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksine göre, perakende fiyatlarda ekim ayında yüzde 3,89, toptan fiyatlarda yüzde 0,83 artış kaydedildi.

İTO'dan yapılan açıklamaya göre, fiyat indekslerinde 2007 yılı ekim ayının bir önceki yılın aynı ayı ile mukayesesinde perakende fiyatlarda yüzde 11,98, toptan fiyatlarda ise yüzde 8,41 artış gerçekleşti. 2006 Ekim ayında yüzde 7,38 olarak gerçekleşen on aylık artış oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 9,28 olarak kaydedildi.

2007 Ekim ayı değişim oranlarına bakıldığında, gıda harcamaları grubunda yüzde 2,55, konut harcamaları grubunda yüzde 1,85, giyim harcamaları grubunda yüzde 29,30, sağlık ve kişisel bakım harcamaları grubunda yüzde 0,65, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yüzde 0,82 artış yaşanırken, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 0,31 oranında azalış görüldü.

YILMAZ'IN SÖZLERİ AKLA GELİYOR

İstanbul'da yüksek çıkan enflasyon rakamı, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın geçen haftaki sözleri akıllara getirdi. Yılmaz, 'enflasyon canavarı hala yarı canlı' ifadesini kullanmış ve tehlikenin geçmediğini söylemişti.

Yılmaz, bu çerçevede, enflasyon hedefini de 0.8 puan yukarı çekerek, yıl sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6,7 ile 7,9 arasında gerçekleşeceğini öngördüklerini duyurmuştu.

SON BEŞ YILIN EN HIZLI ARTIŞI

Öte yandan İTO'dan yapılan açıklamada, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2007 Eylül ayında yüzde 1,98 artış gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksinin, ekim ayında yüzde 3,89 oranında arttığı belirtilerek, bu oranın, son beş yılın ekim ayları itibariyle kaydedilen en yüksek aylık artış oranı olduğuna dikkat çekildi.

Giyim sektöründe kış sezonuna ait ürünlerin piyasaya sunulması, gıda harcamalarında,yaş, kuru sebze ve meyve grubunda yer alan ve mevsimsel özellik arz eden maddelerde ürün azlığı nedeniyle yaşanan fiyat artışlarının bu ay ki genel indeks üzerinde etken olduğuna işaret edilen değerlendirmelerde, şu tespitlere yer verildi:

"Ekim ayında giyim harcamaları yüzde 29,30 artış oranı ile genel indeks artışının üzerinde seyretmiştir. Gıda harcamaları yüzde 2,55, konut yüzde 1,85, kültür-eğitim ve eğlence yüzde 0,41, ulaştırma ve haberleşme harcamaları ise yüzde 0,82 artış oranları ile genel indeks artışının altında kalırken, ev eşyası harcamalarında yüzde 0,31 oranında azalış kaydedilmiştir.

2006 yılı ekim ayında yüzde 9,68 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2007 yılının aynı ayında yüzde 11,98'e yükselirken, 2006 Eylül ayından itibaren gerileme eğilimini sürdüren yıllık ortalama artış oranı son iki ayda yukarı yönlü hareketini bu ay da devam ettirerek yüzde 10,54 olarak gerçekleşmiştir.

Son aylarda enerji fiyatlarının olumlu seyrini sürdürmesi, iç talepteki daralmanın özellikle dayanıklı tüketim mallarını içeren ev eşyası harcamalarında kendini hissettirmesine rağmen, yıllık perakende fiyatlardaki bu yükselişte konut, ve gıda harcamalarındaki yüksek oranlı artışlar etkili olmuştur.

Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2007 Eylül ayında yüzde 0,93 artış gösteren Toptan Eşya Fiyatları İndeksi Ekim ayında yüzde 0,83 oranında artmıştır.

Tahıl ürünleri üretiminde oluşan rekolte kayıplarının etkisinin devam etmesinin yanı sıra borsalarda işlem gören maddelerin ürün azlığına bağlı olarak fiyatlarındaki artışlar Gıda Maddelerinde fiyat yükselişlerine neden olmuştur. Ayrıca gıda grubu ile birlikte işlenmemiş maddeler grubundaki fiyat artışları bu ay ki enflasyonun ana belirleyicisi olmuştur."

Basından
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 16:02:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?