4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'da kültür-sanat

Rus keman sanatçısı Vadim Repin, 11 Ekimde Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda resital verecek. 

Klasik gitar ustası Sharon Isbin, 12 Ekimde CRR'de İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.Stephan Micus konseri ile başlayacak Akbank Caz Festivali'nde, yarın akşam soul cazın usta organisti Rhoda Scott Aya İrini'de sahne alacak. İKSV tarafından bu yıl 7'nci kez düzenlenen "Filmekimi" de başlayacak.

1971 yılında Sibirya'da doğan, 5 yaşındayken keman çalmaya başlayan, 14 yaşındayken Tokyo, Münih, Berlin ve Helsinki'de, bir yıl sonra da Carnegie Hall'da sahneye çıkan Vadim Repin'e, CRR'deki konserinde piyanoda Nikolai Lugansky eşlik edecek.

1989 yılında dünyanın en prestijli ve zorlu keman yarışması olan "Kraliçe Elisabeth Yarışması"nı kazanan ve en genç sanatçı unvanını elde eden Repin, o günden bugüne, dünyanın en büyük orkestralarıyla aynı sahneyi paylaşarak usta şeflerin yönetiminde konserler verdi.

Düzenli olarak piyano repertuvarının dünyadaki büyük yorumcularından biri olarak değerlendirilen Nikolai Lugansky ve Itamar Golan ile resitaller gerçekleştiren Vadim Repin, 1736 yapımı bir keman çalıyor.

CRR Konser Salonu, 12 Ekimde de klasik gitar ustası Sharon Isbin'i ağırlayacak. Gitar resitali ile İstanbullu sanatseverlerle buluşacak olan sanatçı, programda Isaias Savio, Gaudencio Thiago de Mello, Leo Brouwer, Enrique Granados, Francisco Tárrega ve Isaac Albeniz gibi bestecilerin eserlerini seslendirecek.

"Dreams of a World" adlı albümü, "Orkestrasız En İyi Enstrümantal Solisti" dalında 2001 Grammy Ödülü'nü, Rouse ve Tan Dun'un kendisi için yazdığı konçertoları içeren albümü "En İyi Konser Kaydı" dalında 2002 Grammy Ödülü'nü ve Almanya'nın "Echo Klasik Ödülü"nü kazanan, Gramophone, CD Review ve Guitar Player gibi önemli dergiler tarafından da ödüllere layık bulunan Sharon Isbin, Martin Scorsese'nin Oscar ödüllü filminin müziğinde de yer aldı.

CRR Konser Salonu'nda 13 Ekimde Moldovalı pan flüt sanatçısı Konstantin Moskovich, İstanbullu sanatseverlerin karşısına çıkacak. Moskovich'e, Ukrayna Ordu Şarkı ve Dans Orkestrasının eşlik edeceği konserin konuk sanatçıları, akordeon sanatçısı Edward Aris ve klarnet sanatçısı Serkan Çağrı olacak.

Profesyonel müzik kariyerine 1982 yılında Vasili Koval yönetimindeki Halk Müziği Estrümantal Orkestrasında solist olarak başlayan Moskovich, çalışmaları ile uluslararası alanda pek çok ödül aldı.

"Deepak Ram", 5 yıl aradan sonra ikinci kez Türkiye'ye gelerek 14 Ekimde CRR'de sahne alacak. "The Fast And The Furious", "Matrix Revolutions", "India, Kingdom of the Tiger", "Stealth" ve "Before The Rains" ve caz albümü "Steps" ile tanınan "Deepak Ram", konserde bansuri, sarod, arp, cello ve tabla için yazdığı yeni bestelerine yer verecek. Konserde "Deepak Ram"e, Güney Afrika'da yaşayan kardeş sarod ustası Rabin Ram, uzun yıllar Pandit Ravi Shankar'a tablası ile eşlik eden Abhiman Kaushal, arp sanatçısı Bahar Göksu ve çello sanatçısı Yelda Özgen Öztürk eşlik edecek.

Klasik müziği icra etme ve dinlemede tüm kalıpları yıkan Aleksey Igudesman ve Richard Hyung-ki Joo, "özel insanlar için özel sanatçı" olarak ün kazanan Gidon Kremer ve topluluğu Kremerata Baltika ile 15-16 Ekimde CRR'de özel bir konser gerçekleştirecek.

"Sinema ve Komedi: Klasik müzisyenin yükselişi ve düşüşü" gösterisinde, Aleksey Igudesman'ın düzenlemesiyle John Barry ve Francis Lai, Ennio Morricone, Bernard Hermann, Glenn Miller, Isaac Dunayevsky ve Charlie Chaplin'in film müzikleri yer alacak.

Boğaziçi Oda Orkestrası, "Klasikten Caza" konseri ile 14 Ekimde Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezinde olacak. Orkestranın repertuvarında Gershwin, Monti, Krieler, Poltora ve Pagannini'nin eserleri bulunuyor.


Akbank Caz Festivali


Stephan Micus konseri ile bu akşam başlayacak Akbank Caz Festivali'nde, yarın akşam soul cazın usta organisti Rhoda Scott, Aya İrini'de sahne alacak.

New Jersey'de küçük yaştan itibaren kilise korolarında şarkılar söyleyen Rhoda Scott, orgun başına ilk oturduğu günden itibaren pedallarına çıplak ayakla bastığı için kendisine "Lady Yalınayak" ya da "Yalınayak Kontes" deniliyor. Scott, gospel ve klasik stili bir araya getirerek kendine özgü bir üslup yaratıyor.

Akbank Sanat'ta yarın piyanoda Karla Haltenwanger, kemanda Birgit Erz ve viyolonselde Ilona Kindt'in olduğu "Boulanger Trio" konseri izlenebilecek. Uluslararası alanda pek çok konser veren ve birçok ödül sahibi olan Almanya kökenli üçlü, ismini besteci Lili Boulanger'den alıyor. Repertuvarı daha çok klasik-romantik eserlerden oluşan üçlü, az çalınan bestelere ve çağdaş oda müziğine de yer veriyor.

Festival kapsamında Babylon'da yarın akşam "Smadj Feat, İbrahim Malouf & Talvin Singh", 11 Ekim Cumartesi "PPP aka Platinum Pied Pipers", 12 Ekim Pazar "Far East Revisited", 14 Ekim Salı "Erdem Helvacıoğlu & Elliott Sharp-Sarp Maden Quartet", 15 Ekim Çarşamba "Steve Reid Ensemble" ve 16 Ekim Perşembe günü de "Azymuth" sahne alacak.

Festival mekanlarından Ghetto'da 11 Ekim Cumartesi "Bonga", Akbank Sanat'ta 14 Ekim Salı "Jonas Knutsson Quartet", 15 Ekim Çarşamba "Boğaziçi Üniversitesi A Capella Caz Korosu", 16 Ekim Perşembe günü de "Kerem Görsev Akustik Trio" izlenebilecek.

Euro 2008'de "Yer gök inlesin, bu sesi dinlesin, hep seninleyiz Türkiye" melodisiyle Milli Takım'ın sesi olan Norveçli grup Helldorado, yarın Boğaziçi Üniversitesinde bir konser verecek. Boğaziçi Üniversitesinin açılış konseri niteliğindeki gecede, Jukebox ve Pickpocket'ın performanslarının ardından Helldorado sahne alacak.


"Filmekimi"


İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl 7'nci kez düzenlenen "Filmekimi", yarın Beyoğlu Emek Sinemasında başlayacak ve 16 Ekime kadar devam edecek.

Ghetto'da yarın akşam düzenlenecek açılış partisinin ardından sinemaseverler, Beyoğlu Emek Sineması'nda "Chelsea'de Rock" filmini izleyebilecek.

Cannes Film Festivali'nin en çok ses getiren filmleri ile bağımsız yönetmenlerin son filmleri de "Filmekimi"nde izleyici ile buluşacak.

"Filmekimi gala kuşağı"nda Woody Allen'ın Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyeri yapılan son filmi "Vicky Cristina Barcelona", "City of God/Tanrıkent" filminin Brezilyalı yönetmeni Fernando Meirelles'in son filmi "Körlük/Blindness", Cannes Film Festivali'nde "Büyük Ödül" kazanan yönetmen Matteo Garrone'nin "Gomorra", televizyon dizisi "Six Feet Under"ın yaratıcısı ve "Amerikan Güzeli"nin senaryo yazarı Alan Ball'un yazıp yönettiği ilk filmi "Tabu/Towelhead", Laurent Cantet'nin son filmi "Sınıf/The Class", İsrailli yönetmen Ari Folman'ın kendi deneyimlerinden esinlendiği filmi "Beşir'le Vals/Waltz with Bashir", "Dövüş Kulübü"nün yazarı Chuck Palahniuk'un aynı adlı romanından uyarlanan, yönetmen Clark Gregg imzası taşıyan "Tıkanma/Choke" adlı filmler gösterilecek.


Tiyatro


Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri "Çalıkuşu", Tiyatro Kedi tarafından Caddebostan Kültür Merkezinde 11 Ekimde sahnelenecek.

Tiyatro Kedi'nin "Çalıkuşu" yorumunda, sahnede aynı anda 3 farklı Feride'yi Ebru Cündübeyoğlu, Elif Çakman ve Dilek Aba canlandırıyor. Feride'nin ölümsüz aşkı Kamran'ı ise Atılgan Gümüş oynuyor.

Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde 11 Ekim Cumartesi günü çocuk oyunu "Alis Harikalar Diyarında", Tiyatro-Z'de "Traş" adlı oyun izlenebilecek.

Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde 12 Ekimde "Köşk" adlı tiyatro oyunu sahnelenecek.

Tiyatro DOT'un "Vur/Yağmala/Yeniden Dotbilsarda Projesi" kapsamında sergilenecek "Kayıp Cennet" ve "Dün Meydana Gelen Bir Olayda" adlı ilk 2 oyun, Bilsar binasında 16 Ekimden itibaren izlenebilecek.

Tiyatro-Z'de ise "4 artı 4" adlı oyun, 16-18 Ekimde seyredilebilecek.

Şehir Tiyatrolarında bu hafta Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesinde "Yedi Tepeli Aşk " ile çocuk oyunu "Büyüyünce Ne Olacaksın", Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesinde "İstanbul Efendisi" ile "Savaş ve Kadın", Kadıköy Haldun Taner Sahnesinde "Kırmızı Pazartesi", Ümraniye Sahnesinde "Bayazıt" ile "Tekrar Çal Sam", Fatih Reşat Nuri Sahnesinde "Leonce ile Lena" ile "Kendi Gök Kubbemiz", Kağıthane Sadabad Sahnesinde "Dinmeyen Alkışlar" ile "Yaşar ne Yaşar ne Yaşamaz" oyunları izlenebilecek.

Devlet Tiyatrolarında ise bu hafta Şişli Cevahir Sahnesinde "Bir Şehnaz Oyun" sergilenecek.


Opera, bale ve sergi


Kadıköy Süreyya Operası Sahnesinde 11, 14 ve 16 Ekimde W.A.Mozart'ın "Sihirli Flüt" adlı 2 perdelik operası izlenebilecek. 12 Ekim Pazar günü ise opera sahnesinde çocuk müzikali "Heidi" sahnelenecek.

Geçen yıl İstanbul'da gerçekleştirilen en başarılı uluslararası organizasyonlardan biri olarak Türkiye'de ve dünyada geniş yankı uyandıran Contemporary İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilecek.

Fuar çerçevesinde PG Art Gallery sergisinde sanatçılar Hunt Slonem, Merih Akoğul, Jehsong Baak, Stanko Abadzic, Ayşe Wilson, Kemal Tufan, Günnur Özsoy ve Kerem Ozan Bayraktar'ın resim, heykel ve fotoğraf çalışmaları bir araya gelecek.

Fuardaki Gallery Art and Life sergisinde ise Beyza Boynudelik, Devrim Can, Esra Carus, Mehmet Kutlu, Setenay Özbek, Yahya Bağcı ve Yiğit Yazıcı'dan oluşan karma ile sanatçıların resim, heykel, seramik yapıtları sergilenecek.

YKY Kazım Taşkent Sanat Galerisinde de Rene Block'un küratörlüğü ve Melih Fereli'nin danışmanlığında sürdürülen "İstiklal Serüveni" güncel sanat sergi dizisinin 6'ncısı, 1972 doğumlu Finlandiyalı fotoğraf sanatçısı Elina Brotherus'a ayrıldı.

Serginin büyük bir bölümünü, sanatçının 45 parçalık bir dizi fotoğraftan oluşan "Large de vue" adlı eseri teşkil ederken, "Model Studies" dizisinden parçalar ve 2 adet video çalışması da 11 Ekim-29 Kasım 2008'de görülebilecek.

AA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 18:39:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?