3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Kırım Kongo İstanbul’da mı?

Türkiye kene vakaları ile sarsılıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kurbanları toprağa verilirken, özellikle hafta sonları pikniğe gidenler soluğu hastanelerde alıyor. Uzmanlar keneye karşı alınması gereken önlemleri sıralıyor. Kafalardaki en büyük soru ise öldürücü virüs taşıyan kenelerin büyük şehirlere ulaşıp ulaşmadığı?

İSTANBUL İÇİN BÜYÜK RİSK

Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, İstanbul’un risk altında olduğunu savunuyor. İstanbul’da KKKA'ne neden olan Nairovirüsü taşıyan kene türü olmadığının açıklandığını ama bunun doğruyu yansıtmadığını belirten Ulaşoğlu, "İstanbul sınırları içerisindeki kırsalda sığır ve kaplumbağa üzerinden keneler topladım. Sığır köye yakın alandaki ahırda, diğeri de ilaçlanmış bir alandaki kaplumbağadan aldığım keneleri, Ankara Üniversite'si Veteriner Fakültesi'nden kene uzmanı Prof.Dr.Zafer Karaer'e götürdüm. Yapılan araştırmada nairovirüslü kenenin en aktif taşıyıcısı olan 'Hyalomma marginatum marginatum 'türü kene çıktı. Bu zaten İstanbul için büyük riskdir” diyor.


ERKEN TEŞHİS KURTARMIŞ

Ulaşoğlu, İstanbul sınırları içerisinde gerçekleşen kene ısırması sonucu bugüne kadar 2 kişinin KKKA olduğuna dikkat çekerek, bunlardan birinin 8 yaşında bir çocuk olduğu, diğerinin de Avrupa yakasında 2007'de görüldüğünü söyleyerek ekledi: “Bu hastalar erken teşhis sonucu ölmedi, kurtuldu".

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 15:36:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?