1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Mermer tasarımcıları İstanbul'da

Block sergisi, dünyanın en önemli tasarımcılarını mermer malzeme etrafında bir araya getirdi. Sergi 30 Kasım’a kadar Karaköy’de görülebilir 

Haaz Galeri’nin yaratıcısı Murat Patavi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen “Block” sergisi dünya çapında tanınmış yerli ve yabancı tasarımcıların Türk mermeriyle ürettikleri tasarımlarını içeriyor.

Sergide tasarım denildiğinde ilk akla gelen isimler yer alıyor: MoMA’nın koleksiyonunda eserleri yer alan Campana Brothers, Jean Paul Gaultier’in defilesi için de tasarımlar yapan Jurgen Bey, 100% Design Tokyo’nun bu yılki kreatif direktörü Michael Young, tasarımları Centre Georges Pompidou koleksiyonunda yer alan Konstantin Grcic, dünyaca ünlü sanatçı Haluk Akakçe, dünya çapında pek çok koleksiyonda eserleri bulunan Aziz Sariyer, Defne Koz, Marcelo Rosenbaum, Autoban, Marcio Kogan, Arthur Casas, Tanju Özelgin, Paola Navone, Matali Crasset, Arif Özden, Gökhan Avcıoğlu, Simon Heijdens ve Jason Miller. Bu 18 tasarımcı Türk mermerini, kendi kültürü etrafında yeniden şekillendiriyor ve bambaşka biçimlere büründürüyor. Patavi, bu kadar önemli tasarımcıları bir araya getirerek “Block” sergisini düzenlemelerinin nedenini şöyle anlatıyor: 

“Haaz Galeri olarak zaten misyonumuz bu; Türkiye’deki uluslararası tasarım dünyasıyla Türk kaynaklarını, Türk tasarımcısını bir araya getirmek. Sergiyi düzenlemeden önce malzemelere ve Türkiye’deki üretim imkanlarına baktık. Buradan kaynaklı hangi malzemenin dünya tasarım platformunda çağdaş bir şekilde yorumlanabileceği konusunda bir ön çalışma yaptık. Sonuçta geldiğimiz noktada mermere vardık.” 

Patavi, mermerin gerek tarihi gerekse kültürel olarak evriminin, Türkiye topraklarında yüzyıllar öncesine dayanıyor olmasına işaret ediyor. Öte yandan baktığımızda mermer çağdaş yorumlanan bir malzeme. Fakat tasarım dünyasında pek kullanılmıyor. Nedenini şöyle açıklıyor Patavi: 

“Mermer hep mimaride ön plana çıkmış bir öğe. Dolayısıyla serginin tasarım dünyasına kattığı çok önemli bir değer söz konusu; mermeri tekrardan kazandırmak. Mermer çok zor bir malzeme. Zorlukları bir yandan da tasarımcıyı disipline ediyor.” Sergi için üretimlerini yaparlarken tasarımcılara herhangi bir konu sınırlaması getirilmedi. “Zaten malzeme olarak mermeri vererek yeterince çizgi çizmiş olduk onlara” diyor Patavi. Sergi alanında tasarımcıların yapıtlarının yanı sıra M.S. 1. yüzyılda Aydın bölgesinde kurulan ilk heykelcilik okulunun fresklerini fotoğrafları da yer alıyor. Sıtkı Kösemen’in objektifinden... 30 Kasım’a kadar Karaköy Antrepo no 3’te görülebilir.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 15:48:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?