1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Ödenek çıkmayınca hamallık yaptılar

Ödenek çıkmayınca Türkiye'nin en büyük adliyesini yargıçlar taşıdı.

Bazıları hamal tutup ücretini cebinden öderken, temizlik için akrabalarından yardım isteyenler de var.

Yaklaşık 45 milyon YTL'ye mal olan Türkiye'nin en büyük adliyesi 25 Mart'ta açılıyor. Ancak İstanbul Bakırköy'de inşa edilen Adalet Sarayı'na taşınmak sorun oldu. Eski binadan yeni yere geçiş için ödenek ayrılmayınca taşıma işleri hakim ve savcılara kaldı. Kimisi kendi cebinden para verip nakliye problemini halletti, kimisi de yakınlarından yardım istedi. Ekonomik durumu iyi olmayan kalem memurları ise kendi işlerini kendileri yapmak zorunda kaldı. Temizliği üstlenen adliyenin bayan memurları, dosya taşıma konusunda da erkekleri aratmadı. Personel, önce yerleri temizledi, daha sonra dosya ve büro malzemelerini taşıdı. Temizlik yapmak için evlerinden eski elbiselerini getiren yargı mensupları, yaşadıkları duruma tepkili: "Bir elimizde kova diğer elimizde süpürge, çalışıyoruz. İşimiz bittiğinde tekrar yeni kıyafetlerimizi giyerek eve gidiyoruz. Hamal mıyız, temizlikçi mi? Bu, onurumuza dokundu. Bakanlığın taşıma için ödenek ayırmaması anlaşılır gibi değil."

Bakırköy Adliyesi'nde görev yapanların taşınma telaşı 8 Mart'ta başladı. Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı, odalarını taşıması ve yeni yerlerini temizlemesi için personele talimat yazısı gönderdi. Bunun üzerine hakim ve savcılar, bütün eşyaları kendi imkânlarıyla yeni odalarına taşıdı. Nakliye sırasında ilginç görüntüler yaşandı. Eşyalarını çuval ve poşetlere dolduranlar, eski ve yeni bina arasında mekik dokudu. Taşıma ve temizlik işleri için ödenek çıkmadığını doğrulayan Bakırköy Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ferit Arslankurt, "Ben kendi odamı taşıtmak ve temizletmek için cebimden 250 YTL ödedim. Bu yetmedi, daha da vereceğim." dedi.

Taşınma ve temizliği kendi yapmak istemeyen bazı savcı ve hâkimlerin, odalarını yakınlarına temizlettirip malzemeleri taşıttırdıkları öğrenildi. Bazı memurların ise ceplerinden verdikleri para ile yeni odalarını temizlettikleri, dosyaları da hamallar aracılığıyla yeni binaya taşıttıkları gözlendi. Adalet Komisyonu tarafından gönderilen yazıda, açılış gününün yaklaştığı hatırlatılarak, personelden bir an önce temizlik ve taşıma işlemini tamamlaması istendi. Talimatta tüm mahkemelerin anahtarlarını teslim aldıktan sonra yeni binada bulunan mahkeme kalemlerinde gerekli düzenleme, temizlik ve yerleştirmeyi yapmaları istendi. Ayrıca tüm personelin kendi özel eşyalarını, bilgisayarlarını ve kalemlerde bulunan dosyaları duruşma olmayan günlerde taşımaları gerektiği belirtildi. Yapımı 15 yıl süren Bakırköy Adalet Sarayı, yaklaşık 45 milyon YTL'ye mal oldu. İstanbul'daki en büyük kamu binalarından sayılan 10 bin metrekare alan üzerine kurulu bina, 10 kat ve 7 bloktan oluşuyor. Yaklaşık bin odası, açık ve kapalı otoparkı bulunan binanın yapımı için Adalet Bakanlığı öz bütçesinden 32 milyon YTL bütçe ayrıldı. Kalan maliyet ise çeşitli kurumlarca karşılandı. Adalet Sarayı'nın Başbakan Tayyip Erdoğan ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in katılımıyla 25 Mart'ta açılması planlanıyor.
Zaman
Yayın Tarihi : 17 Mart 2007 Cumartesi 08:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?