1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Olimpiyat ateşi İstanbul'da yanacak

''Olimpiyat Meşalesi Ateşi'' 3 Nisan 2008 tarihinde İstanbul'da yanacak. 

2008 Pekin Olimpiyat Oyunları öncesi, Olimpiyat Meşalesi Koşusu, ''Harmoni Yolculuğu'' teması ve ''Ateşi yak, hayali paylaş'' sloganıyla 22 bin gönüllü meşale taşıyıcısının elinde, 5 kıtayı dolaşarak 137 bin kilometre yol kat edecek. 

Organizasyonla ilgili olarak bugün Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı, Olimpiyatevi'nde düzenlenen toplantıda, Çin Olimpiyat Meşalesi Organizasyon Komitesi Direktörü Zhang Ming ve komite üyeleri ile protokol imzaladı. İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Erol'un da hazır bulunduğu protokolde TMOK Başkanı Bayatlı, Olimpiyat Meşalesi'nin dünyada 23 şehirde gezdirileceğini belirterek Olimpiyat Meşalesi'nin dünyanın önemli kentlerinde gezdirileceğini söyledi. 

Bayatlı, TMOK, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği ile bu önemli organizasyonu sorunsuz olarak gerçekleştireceklerine inandığını kaydederek, "130 gün sürecek gezide meşale ilk olarak 24 Mart 2008'de Yunanistan'ın Olimpia şehrinde yakılacak. 31 Mart'ta Pekin'e varacak ve ardından Almaata üzerinden 3 Nisan 2008'de İstanbul'a gelecek. 3 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirilecek yürüyüşte meşaleyi 80 kişi taşıyacak. İstanbul'daki yürüyüşte 20 kilometre koşulacak'' dedi. 

Atılan imzaların ardından, heyetler hatıra fotoğrafı çektirdi. Olimpiyat Meşalesi yürüyüşünün, İstanbul bölümü, Olimpiyatevi önünden başlayıp sahil yolundan Sultanahmet-Eminönü arabalı vapur ile Harem-Beylerbeyi oradan Boğaz Köprüsü ile Mecidiyeköy-Şişli, daha sonra Taksim'e geçilerek sona erecek. 2008 Pekin Olimpiyat Meşale Ateşi rotası, tarihi İpek Yolu'ndan esinlenerek oluşturuldu. 72 cm uzunluğunda ve 985 gram ağırlığında alüminyum kaplama olan Olimpiyat Meşalesi, tüm dünya insanlarına dostluğu, barışı ve saygının simgesini götürmeyi amaçlıyor. Meşale, Çin'in gelişen ve birçok yenilikleri içeren teknolojisi ve sanatsal yapılarından yararlanarak yapıldı.
iha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2007 Salı 18:51:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?