30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Orman yangınlarına karşı alarm

Yaz mevsiminin gelmesiyle artan orman yangınlarıyla birlikte İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü yangınlara karşı alarma geçti.

İstanbul Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, Aydos'ta çıkan yangınını değerlendirerek, "Yanan yerin mülkiyeti devletin. En geç bir seneye kadar ağaçlandırılacak" dedi. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri orman yangınlarının artmasıyla alarm durumuna geçti. Ekipler 24 saat kesintisiz çalışırken her sabah yangın tatbikatı ve spor yapıyorlar. Orman yangınlarına müdahale için teyakkuz haline geçen ekipler spor esnasında görevleri başında şehit olan ormancıları da unutmuyor. Her sabah koşan ormancılar "Orman sana canım feda" diye bağırıyorlar.

Aydos'ta önceki gün çıkan orman yangınını ve alınan tedbirleri değerlendiren İstanbul Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, "Aydos yangını 14.10 gibi çıktı, 16.00 gibi etrafını çevirdik. Faili yakalandı. Emniyette sorgusu devam ediyor. Bir helikopter ve dört uçak 25 arazöz 100 işçi 11 mühendis yangına müdahale ettik. 2,5 hektarlık alanı kapattık" dedi.

Üzmez, Orman Bölge Müdürlüğü'nün kadastro sınırlarının belli olduğunu söyleyerek, "Bu alanlar bize ait olduğuna göre vatandaş nasıl tapusuna sahip çıkıyorsa biz de kendi alanlarımıza sahip çıkıyoruz. Asla başka amaçlı faydalanmasına izin verilmeyecek. Buraların mülkiyeti devletindir. Bir yıllık süre içerisinde buraları ağaçlandıracağız ve güvenlik altına alacağız. Bitkiye su yürüdü kışın yapılması lazım. O yüzden bir sene diyorum. Ağaçlanma işlemi en geç Ocak ayı ya da Şubat'ta biter. Yangınla ilgili yakalanan kişi psikolojik sorunlu normal vatandaş değil" dedi.

Yangınlara karşı alınan tedbirleri de anlatan Üzmez, "Önlem çok. Öncelikli olarak yangının çıkmaması için köylerde ve okullarda eğitimlerimiz var. 4 uçak bir helikopter kiraladık. Ayrıca 39 arazöz ve bunların her birinde görevli 7'şer personel olmak üzere 398 işçi var. 29 tane 24 saat gözetlediğimiz kule var orda ikişer kişi çalışıyor. Yaz mevsimini en az zararla kapatmak için çalışıyoruz. Ormancılar sabahtan öğlene kadar spor yapıyor. Öğleden sonra teyakkuz halinde bir şey yapmadan yangına müdahale edecek gibi bekliyorlar. 3 dakikada çıkıyorlar. Yangına en geç 10 dakikada müdahale ediyoruz" dedi.

Vatandaşları da uyaran İstanbul Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, "Vatandaşlar bağ bahçe işlerinde anız yakma işlerinde uzak dursun. Belediyelerin ormanlık alanda çöp yakmamaları gerekir. Vatandaşlar gösterilen yerler dışında piknik yapmamaları gerekir. Sönmemiş sigara atılmamalı. Çobanların ateşlerden kaçınması gerek. Vatandaşlara soğuk piknik yapmalarını tavsiye ediyorum. Malzemeyei evde yaparak bunları piknik alanında tüketmeleri gerekir. Lütfen en küçük dumanı 177'ye bildirin" dedi.

Bugüne kadar orman yangınlarında 133 ormancının şehit olduğunu söyleyen Üzmez, "Bu bir savaştır maalesef oluyor. Vatan toprağında kayıp olmaması için orman yanmasın diye canlarımızı veriyoruz. Savaşta askerler olaylar da polisler orman yangınlarında ormancı şehit oluyor. Bu savaş her sene bu savaşı yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz. Nasıl atalarımızdan ormanları sağlam almışsak bizden sonraki nesillere de ormanları sağlam bırakmak için gerekirse canımızı veririz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 15:10:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?