1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Patrikhane’’nin ’’yetimhane’’ davası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Büyükada’daki Rum yetimhanesinin mülkiyet hakkıyla ilgili olarak Fener Rum Patrikhanesi’nin Türkiye aleyhine açtığı davayla ilgili duruşmayı dün yapıldı. Türk hükümetinin avukatı, "ihtilaf konusu taşınmazın 1902 yılında Rum yetimhanesi olarak tahsis edildiğini ve mülkiyet hakkının Yetimhane Vakfı’na ait olduğunu" belirtti.

Patrikhane’nin üzerinde özel mülkiyet hakkı iddia ettiği taşınmazı, kendi isteğiyle ve geçici olarak ve de sadece kullanılması için yetimhaneye devrettiğine yönelik tezinin geçerli olmadığını belirten hükümet avukatı, "Patrikhane’nin söz konusu taşınmazın hiçbir zaman kullanıcısı ve maliki olmadığını, vakıflara ya da hayır kurumlarına tahsis edilen taşınmazların tahsis amaçları dışında özel mülk gibi kullanılamayacakları kuralı dikkate alındığında başvurunun temelsiz olduğunu ve reddedilmesi gerektiğini" ifade etti.

Patrikhane’nin avukatı ise konunun sadece mülkiyet hakkı olarak ele alınmaması, aynı zamanda dini azınlıklara yönelik bir ihlal olarak görülmesi talebini dile getirdi. Fener Rum Patrikhanesi’nin avukatı, Büyükada’daki Rum Yetimhane Vakfı’na ait taşınmazın gerçekte Patrikhane’ye ait olduğunu, bunun tersi karar alan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hatalı davrandığı söyledi. Patrikhanenin, vakıflara devredilen taşınmaz malları ile ilgili "kilit dava" konumunda olan "Yetimhane" ile ilgili başvurunun kararı ileri bir tarihte açıklanacak. Bu davanın Patrikhane lehinde sonuçlanması halinde, bir çok malın Fener Patrikhanesi’ne iadesi söz konusu olabilecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 17:18:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?