1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Sezer'den fetih mesajı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İstanbul'un Fethi'nin 554. yıldönümünü kutlayarak, "İstanbul'un tarih boyunca evsahipliği yaptığı çeşitli uygarlıklardan ve kültürlerden bugüne taşınan mirasını korumak, kentin dokusuna zarar vermeden geleceğe aktarmak, kendimize, gelecek kuşaklara ve insanlığa karşı sorumluluğumuzdur" dedi. 

Cumhurbaşkanı Sezer, İstanbul'un Fethi'nin yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, Türk ve dünya tarihi yönünden büyük önem taşıyan İstanbul'un Fethi'nin insanlığın önüne yeni ufuklar açan bir dönüm noktası olduğunu belirterek, fethin sistemli, disiplinli, planlı çalışmalarla gerçekleştirildiğini, siyasal ve askeri sonuçlarıyla dünya tarihinin oluşmasında temel rol oynadığını ifade etti. Genç yaşında İstanbul'u ülke topraklarına katarak, zoru başaran Fatih Sultan Mehmet'in yenilikçi, ileri görüşlü kişiliği ile tarihteki saygın yerini aldığını kaydeden Sezer, mesajına şöyle devam etti: 

"Fatih Sultan Mehmet, insana saygılı ve adaletli yönetim anlayışıyla, kentte, din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanların birarada yaşamasını olanaklı kılan barış ve hoşgörü ortamı oluşturmuştur. Coğrafi konumu, tarihsel birikimi, doğal ve kültürel dokusuyla İstanbul, günümüzde de görme olanağı bulanları etkilemekte, yaşayanlar için vazgeçilmez bir kent olmayı sürdürmektedir. Ülkemizin en büyük sanayi, ticaret ve finans merkezlerinin bulunduğu kent bugün, kültürel ve sanatsal yaşamdaki gelişmelere de öncülük etmekte, geçmişte olduğu gibi bugün de, çekim merkezi olma niteliğini korumaktadır. 

Geçmişten günümüze ulaşan tarihsel ve kültürel zenginlikleri ve görkemli yapılarıyla, hayranlık ve ilgi uyandıran İstanbul, dünyanın kültür mirasında seçkin yere sahiptir. İstanbul'un tarih boyunca evsahipliği yaptığı çeşitli uygarlıklardan ve kültürlerden bugüne taşınan mirasını korumak, kentin dokusuna zarar vermeden geleceğe aktarmak, kendimize, gelecek kuşaklara ve insanlığa karşı sorumluluğumuzdur. Geçmişi, bugünü ve geleceği buluşturan bir dünya kenti olan İstanbul'un Fethi'nin 554. yıldönümünde, yurttaşlarımıza esenlikler diliyorum."

iha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 11:49:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?